Alles op zijn gemak bij Fixkes in Vera

Plakijzer, neukvriendjes en de broodautomaat

Sander Nieuwenhuijsen (tekst) & Henk Veenstra (foto's) ,

De Vlaamse jongens van Fixkes spelen alweer voor de vierde keer in Groningen. Ze voelen zich dan ook al helemaal thuis in de stad. En dat valt terug te zien op het podium van Vera. Een ontspannen en afwisselende show geheel in het Vlaamse dialect.

Plakijzer, neukvriendjes en de broodautomaat

De Vlaamse jongens van Fixkes spelen alweer voor de vierde keer in Groningen. Ze voelen zich dan ook al helemaal thuis in de stad. En dat valt  terug te zien op het podium van Vera. Een ontspannen en afwisselende show geheel in het Vlaamse dialect.

Het verbaast de sympathieke Vlamingen van Fixkes dat we ze überhaupt verstaan hier in het Hoge Noorden. Daar waar nodig ligt de zanger graag nog wat Vlaams vocabulair toe. Zo is ‘plakijzer’ een barhanger en is ‘lommerte’ de schaduw. De interactie met het publiek en anekdotes over eerdere bezoeken aan Groningen zijn tekenend voor het concert in Vera. Alles op zijn gemakje. Dit doet echter niets  af aan de muzikale kwaliteit: de band speelt ontspannen, maar erg afwisselend en overtuigend.

In een mix van stijlen vertelt de muziek van de Fixkes over de dagelijkse beslommeringen in het dorp Stabroek. Op cd klinkt dat nog vrij gemoedelijk, live geven ze een wat rauwer randje aan de nummers. Er is ruimte voor lange solo’s op gitaar, orgel, mondharmonica en percussie. Ze wisselen met groot gemak tussen rap, rock en blues.

Tussen de nummers door vertellen de bandleden over hun belevenissen tijdens eerdere bezoeken aan de stad. De FEBO, de Drie Gezusters. De Vlamingen zijn al helemaal thuis in Groningen. Ze bedanken alle aanwezigen oprecht voor een hele fijne avond. In de toegift spelen ze nog een swingende Doe Maar cover en er wordt enthousiast gedanst en meegezongen bij ‘Lepeltje’. Na het optreden verdwijnen de jongens wederom de Groningse nacht in. Inspiratie opdoen, laten we het zo maar noemen!