Dudettes zijn klaar om Nederland te veroveren

Allang geen schoolproject meer

Matthijs Sorgdrager (tekst) & Jan Danes (foto's) ,

Dudettes. Een frisse meidenband, ahum, “band”. Deze drie dames en één heer bestormen sinds anderhalf jaar de Groningse muziekscene. Na een optreden bij het Glazen Huis en de Uitmarkt was het tijd voor een single. 3VOOR12/Groningen sprak de band vlak voor de releaseparty in het Platformtheater.

Allang geen schoolproject meer

Op het podium in het Platformtheater waar The Heatmachine één dag eerder met een spetterend optreden de finale van Rooie Oortjes won staat zondag de Rotterdamse band Yasmin te soundchecken om te openen voor de hoofdact van de avond: Dudettes. Een band die is voortgekomen uit de opleiding Kunst, Theater en Media van het Noorderpoortcollege en vandaag haar eerste single presenteert: Somebody Else.

Anders dan de naam doet vermoeden hebben we het hier niet over een band die volledig bestaat uit vrouwen. Want, volgens hun website was er een tijd dat vrouwen in mannenbands automatisch de bas bespeelden. Bij Dudettes is dat omgekeerd: hier worden de vier snaren toevertrouwd aan de enige ‘dude’ in het gezelschap. Zangeres en frontvrouw Zjoly interesseert het eigenlijk niet zo: “Kijk, we zijn gewoon drie vrouwen en een man. Het is niet zo dat wij hier echt heel erg mee bezig zijn ofzo.” Cynthia ziet het opportunistischer: “Het is natuurlijk wel best uniek. Een band met zo’n samenstelling. Ik denk dat het wel herkenbaar is. Het blijft op deze manier wel hangen.”

Wat betreft de herkenbaarheid heeft de band niets te klagen. Ze worden zelfs herkend op straat. Hoewel... Ingrid: “We hebben nu toch al wel dat we over straat lopen en dat mensen ons dan kennen. Of tenminste, Zjoly dan vooral. Hahahahaha!” Toch doet de band het absoluut niet slecht. Ze traden al op bij het Glazen Huis en op de Uitmarkt. Cynthia blijft hier behoorlijk nuchter onder: “In deze wereld is het allemaal een beetje geluk, weet je. Iedereen werkt er heel hard voor. De een heeft alleen wat meer succes dan de ander.”

Dat dit succes deels te danken is aan hun opleiding, Kunst, Theater en Media, wordt niet onder stoelen of banken geschoven. De opleiding is zelfs de reden dat de band bestaat. Zjoly: “Het is al heel lang geen schoolproject meer. Dat was het misschien de eerste anderhalve maand maar daarna ging het gewoon veel verder dan school.” Ingrid: “Het is ook gewoon zo handig. We hebben alles op school en we hoeven dus niet de hele tijd overal rond te gaan kijken als we iets willen. Je kan gewoon naar boven lopen en ter plekke een fotoshoot regelen bij studenten.”

Over de toekomst zijn ze stellig: De rest van Nederland moet namelijk ook kennis maken met de Dudettes! Zjoly: “Het is ons echt niet te doen om de roem ofzo. We willen gewoon dat zoveel mogelijk mensen ons te horen krijgen.” Michel: “Er komt zoveel goeds uit Groningen maar de media kijken toch altijd als eerste naar het westen en laten Groningen dan een beetje links liggen.” Ingrid vult hem aan: “Ja, en als ze dan denken dat je uit Amsterdam komt dan kan er opeens heel veel!” Een echte Groningse band is het misschien ook wel niet te noemen. Zjoly besluit: “Het maakt toch ook helemaal niet uit waar je weg komt. Ik vind dat het altijd om de muziek gaat.”

En dat het altijd om de muziek gaat bewijst de band een paar uur later voor een goed gevuld Platformtheater. Zjoly bespeelt het publiek als een echte performer en dit gaat haar bepaald niet slecht af. “Ik heb al drie dagen geen schone sokken meer aangetrokken!” meldde ze nog vooraf. Gelukkig is dat niet te ruiken en kan het publiek genieten van een leuk optreden van een toffe band waar we vast en zeker vaker van gaan horen!