Amigos de Musica weet de onbekende pareltjes uit de muziek op het podium te zetten

Live-muziekorganisatie die al jaren bestaat begint sinds paar maanden op volle toeren te draaien

Ennio Wolsink (tekst) ,

Sinds 2005 is Groningen verrijkt met de oprichting van de muziekorganisatie Amigos de Musica. Vanuit het Platformtheater aan het Boterdiep (tegenover Simplon) verzorgen zij de live-muziek op dit podium. Dit komt erop neer dat bijna de helft van alle optredens en feesten in het Platformtheater (mede-)georganiseerd zijn door Amigos de Musica. Vooral de laatste maanden begint de club nadrukkelijker en met meer activiteiten naar buiten te treden.

Live-muziekorganisatie die al jaren bestaat begint sinds paar maanden op volle toeren te draaien

Sinds 2005 is Groningen verrijkt met de oprichting van de muziekorganisatie Amigos de Musica. Vanuit het Platformtheater aan het Boterdiep (tegenover Simplon) verzorgen zij de live-muziek op dit podium. Dit komt erop neer dat bijna de helft van alle optredens en feesten in het Platformtheater (mede-)georganiseerd zijn door Amigos de Musica. Vooral de laatste maanden begint de club nadrukkelijker en met meer activiteiten naar buiten te treden.

“Amigos de Musica is in eerste instantie in het leven geroepen om een derde partij te vormen die zich bezighoudt met het Rode Oortjes festival en om dat draaiende te houden”, aldus programmeur Laurens Dijkstra. “Dat is nu overgenomen door een enthousiaste groep vrijwilligers. In ieder geval hebben we Amigos de Musica uitgebreid om meer live-muziek te doen buiten Rode Oortjes om, waarvan we overigens laatst alweer de achttiende editie hadden.”

Op 6 maart was er dus de finale van het Rode Oortjes festival, waarbij The Heatmachine heeft gewonnen. Deze en volgende maand nodigt Amigos de Musica bijna elke week verscheidene artiesten uit, die dan zullen optreden tijdens thema-feesten of als headliner met enkele support-acts. Zo komt op 18 maart, tijdens de thema-avond Songs & Whispers, de indiezangeres Pollyanna met als support Katey Brooks en de Groningse Tamar Lewis. Van deze dames kun je lieve, droevige of pittige liedjes verwachten à la Ilse de Lange en Jewel.

En op 25 maart, ook op een donderdag, zal de veelbelovende Kin uit Engeland haar opwachting maken. Haar muziek is al eerder zeer treffend omschreven als een kruising tussen Björk, Radiohead, Portishead en Lamb. Haar bassist heeft eerder bijvoorbeeld met PJ Harvey en The Fall gespeeld. Kin zal worden bijgestaan door de Groningse progressieve rockband An Ear To The Sky, de eveneens Engelse alternative powerpop rockband Mr Heart en de experimentele postpunkband Cradle.

Dan nog even een laatste vooruitblik. Donderdag 1 april (geen grap!) zullen Suicidal Birds (indie/garage), Labasheeda (alternatieve indiepunk) en Kicks For Hot Lips (poprock) het dak van het Platformtheater eraf rocken. Suicidal Birds zijn twee Friese rockchicks die sinds de release van hun debuutalbum Z-List druk aan het toeren zijn. Zo hebben zij gespeeld in Vera, Paradiso en Waterfront en hebben zij al twee keer Eurosonic aangedaan. Op het moment zijn ze bezig heel West-Europa te veroveren.

Amigos de Musica staat dus voor een zeer uitgebreide programmering, maar live-muziek en vooral goede bandjes blijven centraal staan. Dijkstra: “De visie die wij nu ook via onder meer Hyves, Facebook en Twitter uitdragen, is dat wij altijd op zoek zijn naar de mogelijkheid om een podium te bieden aan in eerste instantie lokale bandjes. Dat wil zeggen als voorprogramma of tijdens een band-avond met vier Groningse bands of iets dergelijks. We staan ook altijd open voor initiatieven van mensen die zelf iets willen organiseren. Wij fungeren dan als tussenpersoon, maar we kunnen ook volledige ondersteuning bieden aan mensen met een eigen idee.“

De stichting bestaat nu ongeveer vijf jaar. Dijkstra: “Omdat het een vrijwilligersorganisatie is, hebben we nooit een vaste kern gehad. Een aantal jaren geleden heb ik zelf de programmering opgepakt en we zijn nu sinds een paar maanden eindelijk bezig het goed naar buiten te krijgen. We willen ook graag dat mensen op onze site komen kijken en daar alles kunnen vinden wat ze willen weten. We zijn nu aan alle kanten bezig dit structureel voor elkaar te krijgen.” Zo zal binnenkort een volledig vernieuwde website online komen en zijn er nieuwe mensen aangetrokken voor onder andere de promotie van de stichting en de concerten.

Maar waarom probeert Amigos de Musica niet met grote namen aan de weg te timmeren? Dijkstra: “Over het algemeen is er onder kleinere bands vrij veel vraag naar een plek om te kunnen spelen. We proberen ervoor te zorgen dat ze dat dan toch kunnen doen voor minstens 80 à 100 mensen. Wat dat betreft haal ik meer voldoening uit het feit dat we kwaliteitsbands kunnen boeken die niet altijd even bekend zijn. Het kan tegenvallen en een dure grap worden als je alleen voor veilige, bekende namen gaat. Zo hebben we ook een ander initiatief: Songs & Whispers. Dat is op elke derde donderdag van de maand, waarbij we bandjes die op tour zijn in bijvoorbeeld Duitsland voorzien van eten, een slaapplek en uiteraard een optreden. Deze bands komen van over de hele wereld: Israël, Canada, Frankrijk, Engeland... Het is prima muziek en het zijn ook nooit beginnelingen. Die zijn dan in eigen land vrij bekend en die willen dan verder weg ook aan de bak komen.”

Over de toekomst is Dijkstra helder: “Wat ik hoop dat de toekomst zal brengen is dat wij altijd de pareltjes uit de onbekende muziek op het podium weten te zetten. Dat mensen niet komen om de bands die ze kennen, maar dat de hele stad komt om nieuwe bands te leren kennen. Dat zou voor mij de grootste eer wezen. Dat Groningen dus door begint te krijgen dat Amigos de Musica altijd garant staat voor goede muziek, ook als de namen op de poster niet bekend zijn. In juni heb ik een bandje uit Zweden (Obliq, red.), dat geproduceerd wordt door dezelfde producer als van Portishead en Massive attack. Ze zijn totaal onbekend, maar hun muziek is zo beeldschoon! Het is echter niet per se de bedoeling alleen onbekende pareltjes op het podium te zetten. Het is ook het gevolg van de contacten die ik nu heb met voornamelijk boekers die bands vertegenwoordigen die via optredens in kleine podia groter willen worden. Maar we grijpen alles aan, zoals laatst met Lou Barlow. Toen kwamen er 250 mensen.”

Houd de uitgaansagenda's dus in de gaten, want Amigos de Musica is dan misschien al wel een tijdje bezig, het is vooral de laatste tijd dat ze op volle toeren beginnen te draaien. Als je nog geen kennis hebt gemaakt met deze vrienden van de muziek, dan is het een goed begin om aanstaande donderdag naar Songs & Whispers te gaan, met dus Pollyanna, Katey Brooks en Tamar Lewis. Het begint om 22:00 en de toegang is gratis.