Belgische klasse in Vera Belgische klasse in Vera

Stevige glamrock en vuige blues

, Wyner Praamstra (tekst) & Björn Berings (foto's)

Belgische klasse in Vera

Stevige glamrock en vuige blues

Wyner Praamstra (tekst) & Björn Berings (foto's) ,

Zowel The Black Box Revelation uit Dilbeek als The Van Jets uit Oostende zijn groot in eigen land en hard op weg ook in het buitenland succesvol te worden. De zoemende vuvuzela’s van de afgelopen dagen worden even vervangen door gitaren en drums.

Stevige glamrock en vuige blues

Zowel The Black Box Revelation uit Dilbeek als The Van Jets uit Oostende zijn groot in hun eigen land en hard op weg ook in het buitenland succesvol te worden. De zoemende vuvuzela’s van de afgelopen dagen worden even vervangen door gitaren en drums. 

The Black Box Revelation en The Van Jets hebben veel overeenkomsten. Beide bandjes komen uit Vlaanderen, maken lekkere rockmuziek, zijn hip, jong en fris en hebben net een tweede album uit. Logisch dus dat ze gezamenlijk geprogrammeerd zijn deze avond. 

The Van Jets neigt voornamelijk door de vrouwlijke look van de zanger en de gestylde setting op het podium naar glamrock. De David Bowie-cover Fashion past dan ook perfect in de set, die verder een goede afspiegeling is van de nummers van beide cd’s. Niet voor niks speelde het viertal al op grote Belgische festivals als Rock Werchter en Pukkelpop. Prijsnummer is Electric Soldiers, een vuig rock’n’roll nummer die ze wat clichématig uitrekken tot een kleine 10 minuten durende rockshow met verscheidene publieksparticipatie trucjes.  

The Black Box Revelation moet het niet hebben van dat soort opschmuk. Rechttoe-rechtaan bluesrock: een drumstel, een gitaar en twee hippe jongens. Ze zijn een minder bluesy jonge versie van grote voorbeelden The Black Keys. De kracht van The Black Box Revelation is de enorme hoeveelheid pakkende nummers die ze hebben. Hoewel er vrij weinig variatie tussen de nummers is, verveelt de set geen moment.  

Na een tour door Amerika, vier keer als supportact van Anouk in Ahoy en optredens op alle grote Belgische festivals, is Vera voor de jongens waarschijnlijk een klein tussendoortje. Toch hebben ze het zichtbaar naar hun zin en betrekken de vrij volle zaal bij hun optreden. Het enthousiastme werkt aanstekelijk en een horde jonge meisjes voorin de zaal springt bij elke nummer, terwijl het wat oudere publiek achter in de zaal er ook zichtbaar van geniet. 

Met Fixkes vorige week hier, Arno deze zelfde avond in de Oosterpoort en Balthazar volgende week in Vera is er weer een overvloed aan Belgische klassebands te zien in Groningen. Misschien moet de regering toch eens serieus overwegen om Vlaanderen in te lijven.  
 
 

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen