Viral Radio @ Dub&Dwars

Dwarse muziek voor een dwars publiek

André Eggens (tekst en foto's) ,

Verslag van Dub en Dwars

Dwarse muziek voor een dwars publiek

Viral Radio is een initiatief van de Amsterdamse dj's Juha en Cinnaman, dat een platform biedt voor vernieuwende electronische muziek. Stromingen als dubstep, emotronic, aquacrunk en muziek van Warp helden vinden hier een podium. Ze organiseren al een paar jaar feesten in Amsterdam en hebben op het moment als thuisbasis Trouw Amsterdam. Ze hadden ook een wekelijkse radioshow op Lijn 5 maar nadat dat is opgegaan in FunX hebben ze onderdak gevonden bij 3voor12. Hier is eens in twee weken een podcast te beluisteren.


Dit jaar trekken ze ook het land in en Simplon had de eer ze het eerste podium te mogen bieden. Volgende maand doen ze Hedon in Zwolle aan en er zijn zelfs plannen om feesten in het buitenland te gaan hosten. Er wordt dus hard aan de weg getimmerd.
Op papier leek het een groot feest te worden met beide podia in gebruik maar het publiek had blijkbaar iets beters te doen want druk was het absoluut niet. Erg jammer want Viral Radio had een aantal talentvolle dj's weten te strikken.


In de bovenzaal werd gedraaid door de dj's Aardvarck en Steven de Peven van Rednose Distrikt die met hun bizarre mix van van alles en nog wat het publiek goed wisten te vermaken. Maar door het dus ontbreken van genoeg publiek was het het ene moment druk en het andere moment draaiden ze voor een handvol mensen. Een ondankbare taak.


In de benedenzaal draaiden Juha en Cinnaman zelf, de van het Warplabel afkomstige Clark en het zeer duistere dubstep producerende Vex'd uit Berlijn.


Juha opende de avond met een heftige set weirde electronische muziek waarbij niet aan genres werd gedaan. Alles kon zolang het maar dansbaar was. Gelukkig wist het publiek het te waarderen.
Dit was bij Clark helaas niet echt het geval. In het begin was het nog wel druk maar naarmate de set vorderde liep de zaal steeds verder leeg. Niet terecht want Clark draaide misschien wel erg eigenzinnig maar wie zijn platen kent wist dat je dat kon verwachten. De man is altijd erg vernieuwend bezig en misschien is het publiek er gewoon nog niet aan toe. De tegenwoordig zwaar bejubelde Hudson Mohawke draaide vorig jaar ook voor een zo goed als lege zaal op Clash. En muzikaal gezien komen de heren dicht bij elkaar in de buurt. De wet van de remmende voorsprong heet dat.
De volgende dj was Vex'd en gelukkig wist het publiek zijn laptopset beter te waarderen. Het was niet zo heftig als de plaat Degenerate, in 2005 uitgebracht op het Planet Mu label, maar een heftige set was het zeker. Jamie Vex'd ging volledig uit zijn dak en het publiek gelukkig ook.


Hierna mochten Juha en Cinnaman nog een keer laten horen dat ze zelf ook hun mannetje staan en zeker niet onder doen voor hun buitenlandse vakbroeders. Helaas was het publiek toen al uitgedund tot een man of 50 maar dat mocht de pret niet drukken. Men bleef tot het eind aan toe dansen en liet duidelijk zijn waardering blijken. Ondanks dat het publiek er misschien nog niet helemaal aan toe is was het toch een goede avond die hopelijk nog een keer tot een vervolg leidt. De mannen van Viral Radio verdienen het zeker.