Noisia lanceert eerste artiestenalbum, nieuw label en live-show Noisia lanceert eerste artiestenalbum, nieuw label en live-show

Gronings trio produceert voortaan onder andere naam

, Ingmar Griffioen

Noisia lanceert eerste artiestenalbum, nieuw label en live-show

Gronings trio produceert voortaan onder andere naam

Ingmar Griffioen ,

Na remixen voor The Prodigy, Moby en Robbie Williams en albumproducties voor Hadouken! en Krause is het nu tijd voor Noisia zelf. Het Groningse trio brengt in maart single Machine Gun uit met remixen van Amon Tobin, Spor en 16 Bit, in april volgt het eerste artiestenalbum. De volgende stap is Noisia als live-act neerzetten.

Gronings trio produceert voortaan onder andere naam

Ze deden remixen voor The Prodigy, Moby en Robbie Williams, produceerden albums voor Hadouken! en Krause, en werkten met de Britse grime-act Foreign Beggars, maar zijn daar even klaar mee. Nu is het tijd voor Noisia zelf. Het Groningse trio brengt in maart de eerste single Machine Gun uit met remixen van Amon Tobin, Spor en 16 Bit, in april volgt het eerste artiestenalbum Split The Atom. De dance-nummers van het album verschijnen ook via hun eigen labels op vinyl en voor muziek van andere acts lanceerden ze onlangs een derde label: Invisible Recordings. Verder wil Noisia dit jaar naast de dj-sets ook met een echte live-show komen inclusief mc's en projecties.

Om die hausse aan activiteiten te ontwarren, legt Nik Roos, die met Martijn van Sonderen en Thijs de Vlieger Noisia vormt, het even uit: "We doen een artiestenalbum met allerlei eigen muziek. Omdat we ook een dj-following hebben, brengen we het ook op vinyl uit, maar dan alleen de dance-tracks: vier nummers op ons electrobreaks label Division en vier op ons drum 'n' bass-label Vision. En we zijn ook nog een nieuw label begonnen: Invisible Recordings - de eerste promomix is nu te downloaden - omdat we meer vrijheid willen om ook andere artiesten uit te brengen." Het label is niet per se voor Nederlands talent. "De eerste release bevat twee Engelsen, een redelijk gevestigde Nederlander, een Rus, een Duitser en wij zelf."

De laatste maanden waren ze druk met het produceren van albums voor de Britse rave-groep Hadouken! en, opvallender, voor stadgenoot Krause. Die laatste productie is de aanleiding om nu te stoppen met produceren onder de eigen naam. "Je bent bezig met andermans creatieve ideeën en visie. Dat is aan de ene kant heel verfrissend met minder verantwoordelijkheid, maar aan de andere kant doe je dingen die je niet zelf zou doen. Mensen verwachten dat niet, die denken: als Noisia iets doet dan is het ook hetzelfde. Daarom hebben we besloten producties vanaf nu niet meer als Noisia te doen. Zodat voortaan duidelijk is dat het ons eigen werk of een samenwerking is."

Voorlopig ligt de focus even volledig op Noisia zelf. "We zijn nu heel druk met alles rond het nieuwe album. Thijs en Martijn dj-en ook verschrikkelijk veel, die zijn elk weekend weg. Ik niet, dus ik kan meer tijd doorbrengen in de studio en aan het artwork besteden. We doen in ieder geval een albumreleaseparty in Groningen, willen er ook eentje in het centrum van het land doen en er komt een launchparty in Fabric in Londen." De banden met de roemruchte Britse nachtclub zijn warm. "We hebben een mix-cd voor ze gedaan en Thijs en Martijn draaien er veel."

Noisia is een goed lopend bedrijf, met dj-sets van Londen tot Moskou en dat brengt ook veel randzaken met zich mee. Zeker ook met de komst van een album. "Maar het gaat vooral om de muziek die er op staat, dat is ons nieuwe visitekaartje." En dat is op Split The Atom opvallend gevarieerd. "Ik denk dat vooral fans van het oudere drum 'n' bass-werk een beetje teleurgesteld zullen zijn. We maken niet alleen meer drum 'n' bass, maar ook electro, breaks, hiphop, downtempo, dubstep en techno. We zijn veel breder aan het gaan." Die keuze bevalt de groep best. "Onze eerste electro-plaat werd meteen door Fatboy Slim en Sven Väth gedraaid. Dat geeft je een stevige lift en dat heb je in drum 'n' bass niet zo snel."

De clip van eerste single Machine Gun staat vanaf vandaag online. Noisia staat zaterdag 6 maart in de Melkweg op 5 Days Off. 3VOOR12 doet verslag.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen