Habib Koité: De moderne griot

Malinees charme-offensief in De Oosterpoort

Iris Engelsman (tekst) ,

Afrikaanse muziek is weer volop vertegenwoordigd in de programmering van De Oosterpoort. Tres bien. Zo maakt bijvoorbeeld Salif Keita in maart zijn opwachting en Fatoumata Diawara sluit in april aan. Vanavond was het de beurt aan Afrikaanse wereldster Habib Koité en zijn band Bamada, in een volgepakte Kleine Zaal, waar afwisselend de voetjes van de vloer gingen en ademloos geluisterd werd.

Malinees charme-offensief in De Oosterpoort

Het is toch altijd weer even wennen als je De Oosterpoort binnenstapt en er sprake is van een zit-opstelling tijdens een concert dat zich prima laat omschrijven als (Afri-)pop. Toegegeven, het is fijn om onderuit te kunnen zakken en weg te dromen bij de klanken van Bamada’s gitaren, kabassa en kora, maar het maakt het meedeinen en dansen er niet echt makkelijker op. Toch is er best een aantal mensen dat de oproep van Habib om in beweging te komen niet kan weerstaan en zo gebeurt het dat aan weerszijden van de stoelen mensen lekker aan het swingen slaan.
 
Zo klopt het plaatje. Op het podium staan in Afrikaanse outfit frontman en gitarist Habib Koité (Mali) en zijn vijfkoppige band Bamada. Aan hun voeten danst, zit en staat het publiek,  maar de sfeer is er één van gezamenlijkheid. Er word tussen de nummer door over en weer gebabbeld, alsof de artiesten stuk voor stuk oude bekenden van de bezoekers zijn en bij elk nieuw nummer dat wordt ingezet, klinkt wel een oeh of aah van herkenning. Ontspannen, warm en vrolijk, op een grauwe winteravond in Groningen.
 
Toch zit er in de klanken en de thema’s van Koité’s repertoire meer verweven dan dat. Traditionele Malinese melodieën vloeien moeiteloos over in reggaeritmes, er wordt geflirt met melancholische blues, latin en zelfs een beetje flamenco. Hierbij voert Habib subtiel maar merkbaar de boventoon, met zijn soepele, prachtige gitaarspel. De momenten van verstilling zijn sporadisch en meestal gerelateerd aan het beschouwen van Habib’s thuiscontinent, bijvoorbeeld in het gelijknamige nummer ‘Afrika’. Vanavond is er een duidelijke voorkeur voor de lichte, uptempo nummers met als absolute juweel van de avond het nummer ‘Wassiye’.
 
Voor meer moois uit Mali ga je op 22 maart naar Salif Keita in De Oosterpoort.