Greyline ontmaskerd

Lp-presentatie van Groninger band

Rik Cazemier (tekst) & Jan Danes (foto's) ,

Lp-presentatie van Groninger band

Aan de band Anaphylactic Shock de taak om deze releaseparty te openen. De mannen van de doom/sludgeband uit Tilburg werken zich in het zweet, maar hun vrij trage, logge nummers komen niet echt over op het op dit tijdstip nog vrij schaarse publiek. Ook het slechte geluid van met name gitaar en zang speelt hen parten.

 

De volgende band, Dr. Doom, heeft zijn zaken geluidstechnisch beter op orde. De musici zijn duidelijk ervaren en getalenteerd, naar de strakheid van het samenspel te oordelen. De energie spat van de band af. Waar de muziek van Anaphylactic Shock aan de trage kant was, neigen de heren van Dr.Doom eerder naar het andere eind van het spectrum: het tempo en de intensiteit van de muziek liggen namelijk erg hoog. Toch zijn het de langzamere of beter gezegd, minder extreem snelle stukken die op meer enthousiasme van het publiek kunnen rekenen.
Al met al is Dr.Doom zeker een vaardige band, al hadden ze, en dan de zanger in het bijzonder, meer moeite kunnen doen om contact met het publiek te maken.

 

Toen was het de beurt aan de heren van Greyline zelf. Al voor de band het podium betreedt, is duidelijk dat er veel tijd en aandacht aan de aankleding besteed is. Het podium is in de stijl van het nieuwe album gedecoreerd, met een rood gordijn als achtergrond en lichtgevende theatermaskers op de versterkers. Ook heeft de band de hulp ingeroepen van twee eveneens gemaskerde trommelaars voor het openingsnummer, waardoor de vormgeving in de verte wel wat weg heeft van Slipknot. Daar houdt de gelijkenis dan ook op. De muziek van Greyline is te omschrijven als een geslaagde mix van rock met metal-invloeden, hoewel het stemgebruik meer richting Mastodon/ Baroness gaat: eerder brul dan grunt dus. De nummers van het nieuwe album “Behind The Masquerade” klinken stuk voor stuk goed uitgewerkt, met een goede balans tussen de harde en rustigere stukken. Tussen de bedrijven door maken de mannen van Greyline tijd vrij om duidelijk te maken hoe het album te verkrijgen is. Ze hebben er namelijk voor gekozen om het album gratis op hun site www.greyonline.nl aan te bieden. Daarnaast hebben ze een limited edition LP in een oplage van 500 stuks laten persen, voor diegenen die liever iets tastbaars in handen hebben. Voor mensen die geen platenspeler hebben zijn er ook cd’s te krijgen, voor een symbolisch bedrag, te voldoen in euro’s of bier.