Zorgeloos genieten met Megafaun, Spotrockers en Balthazar Zorgeloos genieten met Megafaun, Spotrockers en Balthazar

De laatste donderdag van Noorderzon

, Tekst en foto's: Donald van Tol & Niels Meijer

Zorgeloos genieten met Megafaun, Spotrockers en Balthazar

De laatste donderdag van Noorderzon

Tekst en foto's: Donald van Tol & Niels Meijer ,

Megafaun wuift de zorgen weg uit ieders hoofd. In de sfeervolle Spiegeltent van Noorderzon toont het trio uit North Carolina hun muzikale vakmanschap. Even daarvoor funkten de Spotrockers de pan uit en de Belgen van Balthazar maken indruk.

De laatste donderdag van Noorderzon

Megafaun wuift de zorgen weg uit ieders hoofd. In de sfeervolle Spiegeltent van Noorderzon toont het trio uit North Carolina hun muzikale vakmanschap. Even daarvoor funkten de Spotrockers de pan uit en de Belgen van Balthazar maken indruk.

Megafaun

Op plaat klinkt Megafaun met hun hemelse samenzang, ongebreidelde improvisatiedrift en een flinke scheut effecten regelmatig als een psychedelische variant op Fleet Foxes en het illustere Crosby, Stills and Nash. Maar tijdens het concert in de volle Spiegeltent gaan ze terug naar de basis. Met banjo, gitaar en een simpele drumkit manen ze het publiek tot stilte in sfeervolle folksongs, voornamelijk afkomstig van hun laatste album Gather, Form and Fly.

Het perfecte Noorderzonpubliek luistert ademloos. Het enige storende geluid komt van het sporadisch klikken van enkele fotocamera’s. Het drietal geniet zichtbaar van de muzikale aandacht, en lijkt er nog intenser van te gaan spelen. Tussen de gloedvolle nummers grapt de band met het publiek en leert de zaal en passant hoe je in onvervalst Southern slang  een portie bacon bestelt. En dan is er weer muziek, soms ook geheel onversterkt.

Halverwege het concert klauteren de gebroeders Brad en Phil Cook en drummer Joe Westerlund het podium af en wandelen zingend door het publiek. Dan laat de zaal het luisteren los, en zingt eenieder luidkeels mee: ‘Come on ease your worried mind’. Na afloop volgt een juichende ontlading. Dit moet ongeveer zijn wat eind jaren zestig met flower power werd bedoeld. Peace man.

Spotrockers

De Spotrockers is een funk / hip hop formatie die al een tijdje goed aan de weg timmert. Dat deze band goeddeels uit Groningen komt is goed te zien. Er staat voor ze beginnen op Noorderzon een grote groep fans ongeduldig op ze te wachten. De mannen zelf zijn ook niet zo heel geduldig meer, want het soundchecken verloopt niet bijzonder voorspoedig. Maar wat maakt dat uit? Niks, want zodra overal geluid uit komt doen de Spotrockers hun naam eer aan, energiek stuiteren ze het podium rond terwijl ze vol overgave hun muziek spelen.

De band bestaat uit twee rappers, een gitarist, een basspeler, een drummer en een (nieuwe) toetsenist. Al met al zorgt dat voor een mooie volle funky sound. Bovendien kun je merken dat deze jonge muzikanten niet onervaren zijn; er wordt bijzonder strak gespeeld en gespit. Het publiek weet de ook te waarderen, er wordt volop bewogen. Een tip voor de mensen thuis; op www.spotrockers.nl is hun laatste cd gratis te downloaden.

Balthazar

Om half elf staat de Belgische band Balthazar op Het Dok, het voor Noorderzon zo kenmerkende podium rondom de vijver. Ondanks de regen is er nog redelijk wat publiek op de band afgekomen, hoewel er veel schuilen onder de steiger. De goede opkomst is misschien doordat Balthazar al een paar hitjes op zijn naam heeft staan en al aardig naam heeft weten te maken. Gelukkig komt het publiek niet voor niets, want al vanaf het begin weet de band te boeien. Eén dronken gast in het publiek denkt daar misschien anders over; hij vindt het lollig om na ieder nummer keihard 'Boe!' te schreeuwen. Balthazar trekt zich hiervan gelukkig niks aan en speelt lekker door.

Ondertussen blijft het miezeren, maar ook hier trekken de Belgen zich niks van aan, ze maken een grapje over het kutweer en zetten het volgende nummer in. De muziek van Balthazar doet op het eerste gehoor denken aan britrock zoals dat een tijdje geleden in was. Na even luisteren kan er niks van die bewering overblijven; Balthazar speelt weliswaar lekker in het gehoor liggen de pop-rock maar er zit meer achter.

De slimme arrangementen, afwisselende percussie en simpele maar meeslepende syntersizertjes zijn sterke troeven. Bovendien wordt er lekker gitaar gespeeld en leuk meerstemmig gezongen. De afwisseling in de eerste stem is is ook zeker een toegevoegde waarde. Een ander leuk detail is de viool die erbij gepakt wordt door het toetsenmeisje die hem vervolgens als een gitaar bespeeld waardoor er weer een extra laagje aan de muziek wordt toegevoegd.

Hoewel tegen het einde van het concert de miezer nog steeds niet is opgehouden, blijft het publiek graag staan voor een toegift van de Belgen. Balthazar past eigenlijk perfect bij Noorderzon; goede maar niet verschrikkelijk vernieuwende pop-rock. Bovendien heeft de muziek genoeg verrassende elementen om een hele prettige luisterervaring te bieden. Alleen jammer van het weer, aan de andere kant was de regen ook wel weer de moeite waard. Het slotstuk van de avond wordt gegeven door een gast wiens paraplu in de vijver gewaaid is; zonder na te denken trekt ie z'n kleren uit en gaat de plu achterna. Achteraf was hij droger gebleven als hij de paraplu had thuisgelaten.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen