Noorderzon 2010: De Spiegeltent Noorderzon 2010: De Spiegeltent

Tips en info over Noorderzon

, Tekst: Wymer Praamstra

Noorderzon 2010: De Spiegeltent

Tips en info over Noorderzon

Tekst: Wymer Praamstra ,

Naast de ruim aanwezige gratis optredens op onder andere Het Dok en Jazz op Zuid zijn er op Noorderzon traditiegetrouw, tegen betaling, in de Spiegeltent optredens te bezoeken die een intiemere setting nodig hebben om goed tot hun recht te komen. 3voor12 Groningen tipt en licht toe.

Tips en info over Noorderzon

Naast de ruim aanwezige gratis optredens op onder andere Het Dok en Jazz op Zuid zijn er op Noorderzon traditiegetrouw, tegen betaling,  in de Spiegeltent optredens te bezoeken die een intiemere setting nodig hebben om goed tot hun recht te komen. 3voor12 Groningen tipt en licht toe.

Al op de eerse dag van Noorderzon, donderdag 19 augustus, valt een eerste hoogtepuntje te noteren. Laura Veirs zal samen met haar begeleidingsband The Hall of Flames in de Spiegeltent spelen. De Amerikaanse combineert op briljante wijze indie met folk en country in liedjes die zich gemakkelijk in je hoofd nestelen en er lastig weer uit gaan.

Heel andere koek met Griff, de dag erna in dezelfde tent. Ietwat traditionele muziek die zich vormt rondom de doedelzak van frontman Rémi Decker. Hip is het niet, maar mooi zeker. Blaudzun is een snel rijzende ster in de Nederlandse popscene, zijn tweede album is erg goed ontvangen en dat leverde optredens op onder andere Into The Great Wide Open, Lowlands en de Spiegeltent van Noorderzon op. Zijn emotioneel geladen pop doet het meest denken aan The Veils met een vleugje Beirut, mis hem dus zeker niet zaterdag.

Na een rustdag op zondag wordt het programma op maandag 23 augustus hervat met een van de headliners, The Low Anthem. Deze Amerikanen braken door met hun tweede album Oh My God, Charlie Darwin. De plaat staat vol met loepzuiver gezongen, prachtig serene folk, afgewisseld met stevige rock die, om de Noorderzon site te citeren: ‘het beste van toen en nu belichaamt’.

Isbells valt in hetzelfde straatje als Laura Veirs, alleen dan door een man gezongen. Bij vlagen breekbaar en intiem, maar ook af en toe melancholisch en meeslepend. De Belg Gaëtan Vandewoude is een meester in het maken van sobere, melodieuze nummers zoals ook bijvoorbeeld Nick Drake dat kon.

Vreemde eend in de bijt op Noorderzon is de overheersend elektronische noiserock van HEALTH. Het optreden komt voort uit een samenwerking met Vera en vindt plaats in de club aan de Oosterstraat. Waar ze vorig jaar voor een man of vijftig het concert van het jaar speelden kunnen ze nu ongetwijfeld op meer publiek rekenen. Hun tweede album Get Golor was in de underground scene een groot succes en tilde de band naar een hoger niveau, wat hopelijk weer tot een overdonderend concert gaat leiden.

Op donderdag keert de inmiddels vertrouwde folk weer terug in de Spiegeltent. Megafaun bestaat uit de leden die overbleven toen Bon Iver uit hun band stapte. Hoewel ze niet zo’n enorme populaireit hebben vergaard zijn ook hun nummers erg sterk. Het bebaarde drietal zoekt het meer in de experimentele freakfolk sfeer waar ook bands als Akron/Family en Bowerbirds zich onder scharen. Verwacht dus niet alleen maar de standaard banjo, gitaar en bas maar ook lichte elektronische klanken en welhaast psychedelische nummers.

De afsluitende act in de Spiegeltent, op zaterdag 28 augustus, is de extatische twaalfkoppige fanfareband Don Fiasko uit ons zuidelijke buurland. Feestelijker kan een afsluiter niet zijn, de ritmes zijn opzwepend, de energie aanstekelijk en de kracht overdonderend. Een passend slot van de sterke programmering van dit onderdeel van Noorderzon.

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen