Een zonnig Noorderzon trapt af

Laura Veirs maakt indruk, Surfer Blood in mindere mate ook

Nargiza Mamadazimova (tekst) en Björn Berings (foto's) ,

Het is een heerlijke donderdagavond. De allereerste dag van het Noorderzon festival is begonnen met optredens van Surfer Blood en Laura Veirs & The Hall Of Flames.

Laura Veirs maakt indruk, Surfer Blood in mindere mate ook

Het is een heerlijke donderdagavond. De allereerste dag van het Noorderzon festival is begonnen met optredens van Surfer Blood en Laura Veirs & The Hall Of Flames. 

Het lijkt wel of de uit Florida afkomstige Surfer Blood het mooie weer  speciaal voor Noorderzon heeft meegenomen. De band heeft een hele toepasselijke locatie om op te treden: Het Dok. Een podium die op de grote vijver in het midden van het Noorderplantsoen uitkijkt. Crowdsurfen zou bijna naar een hoger niveau getild kunnen worden. De band kan het dan ook niet laten om erover te grappen: ze stellen het publiek voor om te gaan zwemmen terwijl ze hun debuutsingle Swim spelen.

Daar staan ze dan, vijf jochies op Het Dok. De melancholische indie-surf nummers van Surfer Blood gaan goed samen met deze zomeravond. Nummers zoals Twin Peaks, Harmonix, Take It Easy en het eerder genoemde Swim komen aan bod. Alles klinkt redelijk funky en leuk, er is maar een minpunt. Surfer Blood maakt namelijk overmatig gebruik van reverb, fuzz en andere geluidseffecten, waardoor hun muziek soms klinkt als een grote brij. Het ligt eerder aan de techniek dan aan de band, want  Surfer Blood weten uiteindelijk een redelijke optreden neer te zetten.

In een heel andere setting, bij het optreden van Laura Veirs in de Spiegeltent, is het zweten geblazen. Het is werkelijk vreselijk warm in de tent maar dat deert het publiek nauwelijks. Er zijn overduidelijk een groot aantal fans van de singer-songwriter uit Seattle naar het optreden gekomen. Er zijn honderden vrouwelijke singer-songwriters afkomstig uit de Verenigde Staten, maar weinigen die net zoals Laura Veirs in tien jaar tijd al zeven studioalbums hebben uitgebracht, waaronder het in januari uitgekomen en zeer goed ontvangen July Flame.

Op het podium creeërt de ietswat timide maar wel op haar gemak ogende Laura Veirs in een warme sfeer (letterlijk en figuurlijk) rustige luistermuziek samen met haar begeleidende band The Hall Of Flames. Het optreden mag dan een beetje soft zijn, Laura Veirs beheerst de gitaar en haar stem uitstekend en zet een zeer memorabel optreden neer.