Rhythm & Blues Night 2010 Rhythm & Blues Night 2010

20e editie heeft een aantal boeiende bands

, Tekst: Harold Zijp

Rhythm & Blues Night 2010

20e editie heeft een aantal boeiende bands

Tekst: Harold Zijp ,

De Rhythm & Blues Night is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een festival dat veel meer te bieden heeft dan belegen bluesmuziek. Van punkrock via country tot nu.folk en zompige delta-blues , eigenlijk alles wat oorspronkelijk en actueel is kwam er al aan bod. 3voor12 Groningen inventariseert wat de 20e editie zoal in petto heeft.

20e editie heeft een aantal boeiende bands

Er zijn natuurlijk de bekende namen die veel publiek moeten trekken, zoals Los Lobos, wie kent ze niet van hun versie van de Richie Valens hit La Bamba, en Cuby & The Blizzards en de Paladins zijn ook publiekstrekkers.  Maar.. in de kleinere zalen en in de onbekendere namen schuilen de groeibriljantjes: zo werd op het laatste moment de nieuwe engelse sensatie Saint Jude vastgelegd. Ze staan om 02.00 uur in de foyer en doen denken aan de tijd dat britse muziek - op amerikaanse leest geschoeid weliswaar - nog écht sensationeel was; de tijd van de Faces en de vroege Stones. Geen wonder dus dat Ronnie Wood al eens bij ze op het podium sprong en ze  een flinke buzz in Londen hebben veroorzaakt. 

 De wat mij betreft beste act van vorig jaar was het amerikaanse Po' Girl; een band rond de multi-instrumentalisten Allison Russell en Awna Teixeira. Ze spelen een geweldig aanstekelijke mix van folk, jazz, ragtime en wat niet meer: zelf noemen ze het "urban roots". Om 22.00 uur op herhaling  in de binnenzaal en niet te missen!

Ook op herhaling, maar de vorige keer nog met zijn voormalige bandgenoten van de Drive-By Truckers, komt Jason Isbell. Nu solo met zijn nieuwe begeleidingsbandthe 400 Unit en kom op tijd , want Isbell is één van de beste songschrijvers die je in de huidige lichting americana artiesten zult vinden; zijn vorig jaar verschenen tweede plaat -  stond  hoog - of zelfs bovenaan - in veel amerikaanse jaarlijstjes: americana met een vleug "southern soul" en altijd weer die pakkende liedjes die het (on)gewone leven beschrijven van de southerners. Wie ooit wil horen dat de oorlogen in Irak en Afghanistan de amerikanen ook pijn doet luistere naar "Dress Blues". 

 

Jason isbell staat om 20.00 uur in de kleine zaal. 

 
Vrolijker gaat het er vast aan toe bij de nederlands-amerikaanse mix van Chuck Mead en het utrechtse The Hillbilly Boogiemen. De laatste zijn al jaren één van de leukste nederlandse bluegrass en rockabilly acts, en Chuck Mead is een man met vooral veel panache en bovendien een lekker strakke honkytonk gitaar en pakkende kop-en-staart liedjes. In de jaren '90 was hij zanger van de nog steeds immens populaire honkytonk en western swingband BR5-49. Om 23.00 uur te zien in de entreehal.
 
Wie Cuby & the Blizzards al eens heeft gezien wijke om 21.00 uur uit richting entreehal want daar staat dan weer een club jong talent: het amerikaanse zeventalTelegraph Canyon uit Fort worth, Texas. Ze debuteerden in 2007 met "All the Good News"  en vorig jaar verscheen de alom geprezen opvolger "The Tide And The Current". Doorwrochte, wat donkere americana die soms doet denken aan het legendarische Wilco maar ook aan My Morning Jacket. Ze spelen voor het eerst in nederland. 
 

Naast de introspectie en de kleinere liedjes moet er ook gerockt worden, en ik denk dat men daarvoor eens moet gaan kijken bij Dirty Sweet. Denk lange haren, denk Gibson SG's, Wolfmother en Led Zeppelin en denk denim. De jaren '70 revisited met hardrock en bluesrock. 01.uur in de entreehal. Ook Jason & the Scorcherszullen als oer cowpunk band hun mannetje wel staan wat betreft het hardere werk.  En dan hebben we het nog niet gehad over de rauwe kracht van blueszangeres Beth Hart of de bevallige rockabillyzangeres Imelda May die afgelopen EuroSonic zo lekker stond te zingen in Huize maas, en nog een handvol prima bands. Voor elk wat wils dus. 

De Rhythm & Blues night is op zaterdag 1 mei in de Oosterpoort in Groningen en het volledige programma is te zien op de website; www.rhythmbluesnight.nl 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen