Steve Earle roept de geest van Townes van Zandt op Steve Earle roept de geest van Townes van Zandt op

De leerling speelt de meester

, foto's en tekst: Harold Zijp

Steve Earle roept de geest van Townes van Zandt op

De leerling speelt de meester

foto's en tekst: Harold Zijp ,

Steve Earle is één van de grootste singer-songwriters die er rondloopt op deze aarde, maar zoals zoveel geniale figuren heeft hij ook een zelfdestructieve kant, en verandert niet alles wat hij aanraakt in goud. Een concert van deze veelbekroonde artiest kan ook alle kanten opgaan. Hoe verging het hem in de Oosterpoort?

De leerling speelt de meester

Onlangs bracht Steve Earle een plaat uit die geheel opgedragen is aan het werk van de in 1997 te vroeg overleden legendarische troubadour en countryzanger Townes van Zandt. Wie beter Dan Steve Earle zou je kunnen zeggen, want Townes van Zandt was en is zijn grote voorbeeld en was zelfs zijn vriend en mentor toen de jonge Steve begin jaren '70 zelf begon met muziek maken.
Op het podium zien we een vitale man van 55 die zelf zijn demonen heeft overwonnen - onder andere een langdurige alcohol- en drugsverslaving - en nu eer betoont aan zijn mentor en leermeester. Earle speelt deze keer solo en niet met zijn begeleidingsband the Dukes en het leeuwendeel van het concert is gewijd aan de onlangs verschenen elpee met covers van Townes van Zandt.
De liedjes worden veelal begeleid door sappige anekdotes en Earle is volstrekt duidelijk: Townes van Zandt was zijn grote voorbeeld en het succes van het album wordt alleen overschaduwd door het feit dat van Zandt zelf niet meer kan meemaken hoe hij tegenwoordig gewaardeerd wordt. Dat Steve Earle veel meer is dan een uitstekende vertolker van het werk van Townes van Zandt laat hij trouwens ook horen, een flink aantal van zijn eigen composities wisselen de covers af. Over een twintigtal jaren zal er zeker ergens een jonge singer-songwriter staan die eer betoont aan Steve Earle. Al met al een gedenkwaardige avond.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen