Alpha Blondy terug in ‘t stad Alpha Blondy terug in ‘t stad

Terugkerend reggaefenomeen ook deze keer weer groot succes

, Iris Engelsman (tekst) & Jan Danes (foto's)

Alpha Blondy terug in ‘t stad

Terugkerend reggaefenomeen ook deze keer weer groot succes

Iris Engelsman (tekst) & Jan Danes (foto's) ,

Het reggaeseizoen in De Oosterpoort lijkt inmiddels niet meer compleet zonder een bezoekje van Alpha Blondy en de zijnen. Met twaalf man sterk voeren ze een inmiddels vertrouwd staaltje reggae op. Inhoudelijk en qua sfeer weinig verschillend van vorig jaar, behalve dat ze een nog geolieder machine zijn dan ze al waren

Terugkerend reggaefenomeen ook deze keer weer groot succes

 

In de Grote Zaal van de Oosterpoort klinken de plaatjes van DJ Johanz, en staat het flink uitgelopen publiek uitermate relaxed heupwiegend te wachten op wat komen gaat. Reggae. En niet zomaar reggae, maar Alpha Blondy Reggae. De in Groningen graag geziene en regelmatig ontvangen rasta grootmacht.
Alpha mag zich binnen het genre inmiddels bij de groten der aarde scharen. In de lijn van onder andere Bob Marley en Lucky Dube is ook deze artiest bijzonder maatschappelijk betrokken en groot verkondiger van wereldvrede. En daarbij uiteraard een prima entertainer, die garant staat voor een feestje, inclusief boodschap.
Ook vanavond laat hij geen gelegenheid voorbijgaan om zijn publiek te wijzen op de misstanden in de wereld. Is het niet in zijn nummers (Politiqui), dan is het wel in de praatjes tussendoor (“Stop the war.” Ja echt, zo simpel kan het zijn). Vanaf opkomst tot slotakkoord is de positieve boodschap met kritische noot verweven in de show.  Ook schuwt hij de spirituele kant niet (Jerusalem) en refereert hij veelvuldig naar zijn Afrikaanse roots (Ne tirez pas sur l’Ambulance).
Inmiddels hebben we twee jaar kunnen luisteren naar Alpha’s laatste album Jah Victory, een prachtige plaat, met onder andere een cover van Pink Floyd’s Wish you were here.  Jah Victory kwam vanavond in De Oosterpoort ook goed aan bod, maar toch ging net als vorig jaar het dak er pas weer écht af met het veel oudere Cocody Rock. Don’t change a winning recipe, zullen we maar zeggen. Evenals: Tot volgend jaar, in de Oosterpoort.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen