Uitreiking van de European Border Breakers Award op Eurosonic Uitreiking van de European Border Breakers Award op Eurosonic

“Het is gewoon waanzinnig dat zij zeggen: Cannes, neh, wij gaan naar Groningen toe, lekker in de kou!”

, Matthijs Sorgdrager

Uitreiking van de European Border Breakers Award op Eurosonic

“Het is gewoon waanzinnig dat zij zeggen: Cannes, neh, wij gaan naar Groningen toe, lekker in de kou!”

Matthijs Sorgdrager ,

Donderdag 15 januari worden de EBBA’s uitgereikt aan Europese artiesten die zich hebben bewezen buiten de eigen landsgrenzen. Dit gebeurd dit jaar niet in Cannes, maar in Groningen. Wij spraken met Peter Sikkema, organisator van Eurosonic/Noorderslag over de EBBA’s en Eurosonic/Noorderslag. “Het één is eigenlijk een logisch gevolg van het ander.”

“Het is gewoon waanzinnig dat zij zeggen: Cannes, neh, wij gaan naar Groningen toe, lekker in de kou!”

Donderdag is het zover. Groningen verandert voor drie dagen in de muzikale hoofdstad van Europa. 2500 platenbonzen, boekers en andere muziekbobo’s struinen door Groningen in de hoop te struikelen over vers talent. Echter, ook de gevestigde namen krijgen dit jaar een plaatsje op Eurosonic en wel op de EBBA’s. Deze awardshow is verhuisd van Cannes naar Groningen. 3voor12/Groningen sprak met Peter Sikkema; in januari organisator van Eurosonic/Noorderslag en programmeur van De Oosterpoort.

De EBBA awards worden uitgereikt door de Europese Commissie, in samenwerking met de European Broadcasting Union (vereniging voor Europese publieke omroepen). De awards zijn bedoeld voor bands die de eigen landsgrenzen ontstegen zijn en hun muziek presenteren in het buitenland door middel van bijvoorbeeld optredens of platenverkoop. De prijzen zijn bedoeld om de Europese muziek te promoten. Voorgaande edities van de award show werden in Cannes gehouden maar deze keer verhuist de show naar Groningen.

Om een EBBA te krijgen moet je niet alleen leuke liedjes schrijven, je moet vooral aan harde doelstellingen voldoen zoals optredens of platenverkoop in het buitenland. Dit leidde ertoe dat vorig jaar Basshunter en The Thrills dezelfde award in ontvangst mochten nemen. Dit vloekt volgens Sikkema totaal niet met het Eurosonic festival waar bands op kwaliteit en potentie worden geselecteerd. “Bij Eurosonic maken wij een selectie uit de acts die zich willen presenteren aan de popindustrie. Dit gebeurt op basis van kwaliteit. Op Noorderslag laten wij zien wat er aan de hand is in de Nederlandse popmuziek. Bij de EBBA’s gaat het om de cd-verkoop buiten de eigen landsgrenzen. Hier staan soms ook wel eens hele vreselijke acts tussen maar ook heel erg veel acts die vorig jaar op Eurosonic speelden. Het één is eigenlijk een logisch gevolg van het ander.”

Door middel van de conferentie en de showcases probeert de organisatie bands die het kunnen gaan maken in het buitenland (Eurosonic en Noorderslag), en bands die het al gemaakt hebben (EBBA) een duwtje in de rug te geven. De uitreiking van de EBBA’s worden in minimaal tien landen uitgezonden. Sikkema legt uit waarom dit belangrijk is voor deze bands: “In de uitzending van de EBBA’s komen ook beelden van Eurosonic. We konden in Groningen niet meer fysiek publiek kwijt. Als je wilt zorgen dat nog meer mensen dit evenement gaan volgen en de bands van Eurosonic opmerken, moet je gebruik maken van andere media.”

De activiteiten van Eurosonic/Noorderslag beperken zich niet tot het festival. Zo organiseert de Noorderslag Foundation ook het European Talent Exchange Program (ETEP). Aan dit programma doen ongeveer zestig festivals mee, waaronder Roskilde, Glastonburry en Lowlands. Elk jaar boeken al deze festivals minimaal één Eurosonic band. Dit levert de band niet alleen een buitenlands optreden en een leuke vakantie op. Bands worden ook opgepikt door de nationale radiostations en de media. Op deze manier worden de kaders gelegd voor een zo groot mogelijk internationaal netwerk waarin de bands zich kunnen bewegen. Sikkema: “Dit doen we allemaal voor de bands. Die moeten echt het maximale rendement uit Eurosonic halen!”

De EBBA’s zijn goed voor de bands, maar die zijn niet het enige die profiteren van de award show. Volgens Sikkema is dit dé kans voor Groningen om het imago van provinciestad van zich af te schudden en zich te profileren als muzikale hoofdstad van Europa. “Het is gewoon waanzinnig dat zij zeggen: Cannes, neh, wij gaan lekker naar Groningen toe, lekker in de kou!”

Dit jaar gingen er stemmen op dat er misschien een vierde dag moet komen. En hoewel er woensdag al een paar bands geprogrammeerd zijn in de Spieghel (“Om verdwaalde Spanjaarden op te vangen”) zit het er niet in dat de EBBA’s de muzikale invulling van de vierde dag zullen gaan verzorgen. “In het begin hebben we nog gekeken om nog de zaterdag erin te passen, maar dat bleek absoluut niet haalbaar. Achteraf ben ik daar ook zó blij mee hahahaha!”

Dat de EBBA uitreiking op dezelfde avond valt als Eurosonic is volgens Sikkema geen probleem De show duurt namelijk maximaal anderhalf uur. Daarbij komt ook nog dat de bekende BBC presentator Jools Holland de show presenteert. Sikkema: “’Later with Jools Holland’ is echt een geweldig programma en er wordt hier een echte show opgenomen zoals de MTV Music Awards, alleen dan iets kleiner. Volgens mij is dat de eerste keer in Groningen.” Op de vraag of we ook galajurken zullen gaan zien zegt Sikkema: “Nee dat niet. Het blijft wel rock ’n roll natuurlijk hahaha!”

Hoewel het evenement laat bekend gemaakt is, ziet Sikkema het toch zonnig in met de kaartverkoop. Er komen veel genodigden van de festivals en de kaartverkoop begint al lekker te lopen. Sikkema zal er zeker bij zijn. “Ik kijk ernaar uit. Natuurlijk ga ik ook gewoon naar Eurosonic maar ik ben ook zeker hierbij!”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen