Het klokkenspel van Pilatus Pas Het klokkenspel van Pilatus Pas

Interview met de band waar je tijdens Eurosonic niet omheen kunt

, Hedwig Hibma

Het klokkenspel van Pilatus Pas

Interview met de band waar je tijdens Eurosonic niet omheen kunt

Hedwig Hibma ,

Aanstaande donderdag speelt Pilatus Pas op Eurosonic als een van de acts van Grunnsonic. In de aanloop naar het festival sprak 3VOOR12/Groningen met de vier heren in hun oefenruimte op een verlaten industrieterrein, over het nieuwe album, de voorbereiding voor Eurosonic en hun klokkenspel

Interview met de band waar je tijdens Eurosonic niet omheen kunt

Pilatus Pas is een van de zestien bandjes uit Stad die op Grunnsonic te zien zijn. De band wordt gevormd door Jelte Posthumus (zang/gitaar), Durk v/d Meer (toetsen), Ruurd-Jan de Meulder (contrabas) en Wessel Spijkerman (drums). Met een mengeling van roots, americana, soul, jazz en blues zullen ze de temperatuur in Buckshot Café een aantal graden doen stijgen.
 
Hoe bereidt de band zich voor op het festival? “We repeteren niet structureel, maar de afgelopen tijd wel wat meer. Sinds de zomer van 2008 werken we aan ons nieuwe album. Een aantal van de nieuwe nummers komt aan bod op Grunnsonic.” De band besteedt veel aandacht aan het artwork voor het nieuwe album. “Bij elk nummer ontwerpen Durk en een neef van Jelte een bijpassende filmposter” (Jelte toont er een paar op zijn iPhone). Dat ziet er professioneel uit. “We dachten aan vier plaatjes per pagina, maar het moet nog verder uitgewerkt worden”. Met de ontwerpen hebben ze ideale merchandise in handen, die tip krijgen ze gratis van de redactie.          
 
Op het repertoire van Pilatus Pas vind je zowel Engelse als Friese liedjes. De band mocht daarom in 2008 in Zweden deelnemen aan Liet Lavlut, het songfestival voor minderheidstalen. Bovendien wonnen ze het Friese Songfestival met “De Wiete Wyn Hellet Oan”, dat nu op plaats 50 staat in de Fryske Top 100. Als Stadjer zou je de melodie van dit nummer kunnen herkennen, want het wordt ieder kwartier voor het hele uur gespeeld op de Martinitoren. Hoe heeft de band dat voor elkaar gekregen? “Jelte kent de beiaardier van de Martinitoren. Zo'n vier keer per jaar wordt op het carillon een nieuwe melodie ingevoerd. Toen hij hoorde dat Pilatus Pas “Liet 2008” gewonnen had, stelde de beiaardier voor om dat nummer in te stellen”. Het nummer “De Wiete Wyn Hellet Oan” is te beluisteren op MySpace. Eens kijken wat de beiaardier van 'd' Olle Grieze' ervan gemaakt heeft.  
 
Grunnsonic vindt plaats in Buckshot Café, De Kar, Bar Pacific en Café Koster. Een ideale kans om lokaal talent te ontdekken. Bovendien is dit onderdeel van Eurosonic gratis toegankelijk. Pilatus Pas speelt op donderdag 15 januari klokslag middernacht in Buckshot Café. Hun nieuwe album komt uit rond 1 maart.
 
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen