De gezegende kinderen van Warp Records hebben hun eigen feestje tijdens Eurosonic 2009 De gezegende kinderen van Warp Records hebben hun eigen feestje tijdens Eurosonic 2009

Warp Records viert tijdens Eurosonic dit jaar haar twintig jarig jubileum

, Ennio Wolsink

De gezegende kinderen van Warp Records hebben hun eigen feestje tijdens Eurosonic 2009

Warp Records viert tijdens Eurosonic dit jaar haar twintig jarig jubileum

Ennio Wolsink ,

Tijdens Eurosonic 2009 heeft het invloedrijke label Warp Records een eigen zaal, waar Jon Hopkins, Hudson Mohawk, Tim Exile en Jackson & His Computer Band laten zien wat de nieuwste generatie Warp record artiesten heeft te bieden en tegelijkertijd een feestje bouwen om het twintig jarig jubileum van het label grandioos te vieren

Warp Records viert tijdens Eurosonic dit jaar haar twintig jarig jubileum

Het is dit jaar twintig jaar geleden dat de invloedrijke label Warp Records in Sheffield, Engeland, is opgericht door Steve Becket, Robert Gordon en wijlen Rob Mitchell. Het label heeft sinds zijn bestaan continu bewezen een goede neus te hebben voor vernieuwende elektronische muziek. Met artiesten als Aphex Twins, Squarepusher en Board of Canada onder hun naam is een dergelijke uitspraak moeilijk te betwisten.
 
Tijdens Eurosonic 2009 heeft Warp Records in Simplon op de 1e dag, 15 januari, een eigen zaal, waar Jon Hopkins, Hudson Mohawk, Tim Exile en Jackson & His Computer Band laten zien wat de nieuwste generatie Warp record artiesten heeft te bieden.
 
Jon Hopkins is een pianist bekeerd tot de elektronische muziek die tegenwoordig een dromerige trance opwekkende mix maakt van beide. Voeg daar nog de bombastische baslijnen en naar de hemel reikende synths aan toe en de lyriek van de piano wordt alleen nog maar meer versterkt. Eurosonic zelf noemt hem één van Engeland's meest getalenteerde pianisten en componisten. Met in zijn CV een opleiding bij het Royal College of Music in Londen en samenwerkingen met Brian Eno, Massive Attack en Coldplay is dat niet moeilijk om te geloven. Mocht je Jon Hopkins' optreden mee kunnen pakken moet je dat zeker niet laten, het is een regelrechte spirituele ervaring.
 
De hiphop en vuige elektronische muziek liefhebbers zullen daarentegen het optreden van Hudson Mohawk zeker niet willen missen. Funky en groovy beats, rare bliepjes en scheurende geluiden vormen samen een muur van geluid die zo progressief klinkt dat behalve de vocalisten die reeds voor Hudson Mohawk zanglijnen hebben ingezongen en/of gerapt, waarschijnlijk alleen beatboxers, drum n' bass MC's en een rapper als Kanye West daar op dit moment raad mee weten.
 
Tim Exile is een gedreven artiest van wie vooral de live-optredens heel erg in het oog springen. Als ware improvisatie-kunstenaar, die tevens zijn eigen geluidsapparatuur geconstrueerd heeft, kan hij met behulp van inbreng van het publiek en de microfoon samples en complete tracks live creëren. Tim Exile's muziek heeft veel weg van drum 'n bass, al is het hier en daar rauwer met bij wijlen keihard beukende beats.
 
Tenslotte behandelen we nog Jackson & His Computer Band, de Parijzenaar die in Berlijn is gaan wonen en daar helemaal los is gegaan met het ontwikkelen van genreloze elektronische muziek. Dat wil zeggen dat Jackson's muziek niet te definiëren valt, altijd anders klinkt maar wel zeer lekker in het gehoor ligt. Zijn live optredens worden geroemd vanwege hun diversiteit en omdat Jackson & His Computer Band een echte crowd-pleaser schijnt. Kortom opnieuw een act die je niet mag missen!
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen