Een vooruitblik op Gideon festival 2009 Een vooruitblik op Gideon festival 2009

Van een vliegtuigvlucht naar een raketreis

, Tiemen Hiemstra (tekst)

Een vooruitblik op Gideon festival 2009

Van een vliegtuigvlucht naar een raketreis

Tiemen Hiemstra (tekst) ,

28, 29 en 30 augustus is het tijd voor Gideon festival 2009. Wat is er veranderd ten opzichte van vorig jaar? Welke bands spelen er? En het belangrijkst van allemaal: Is het in tijden van crisis je geld waard?

Van een vliegtuigvlucht naar een raketreis

Gideon festival komt er weer aan! ‘Huh, wat? Gideon Festival?’ Voor de mensen die dat denken; Gideon is een muziekfestival dat 28, 29 en 30 augustus voor de derde keer plaats zal vinden op het Gideon terrein in Groningen. Geen giganten van bands, maar wel een enorm breed scala aan muziek.

Twee jaar geleden was de première van dit festival. Een bewoner van het Gideon terrein was jarig en wilde een feestje geven. Waarom dan niet gelijk een driedaags muziekfestival? Ze huurden SMOG (Stichting Muziek Over Groningen) in, om wat bands te programmeren en zo ontstond de eerste editie van Gideon festival. Anno 2009 is Gideon nog steeds in handen van SMOG, maar met vorig jaar 1900 festivalgangers en dit jaar 2500 verwachte bezoekers, is het de status van verjaardagsfeestje al lang ontgroeid.

Vorig jaar was de naam van het festival nog ‘A campingflight 2 Gideon music festival’, maar omdat Lowlands ook al campingflight in de naam had staan, moest Gideon hier noodgedwongen afstand van doen. Inmiddels heet het ‘a rocketride to Gideon music festival’. Van een ordinaire vliegtuigvlucht naar een dampkring-doorbrekende raketreis, dat is een behoorlijke stap. Maar is Gideon 2009 ook daadwerkelijk gegroeid ten opzichte van vorig jaar? Volgens Chris Garrit, programmeur bij SMOG, is dat zeker het geval: "We hebben een breder programma, grotere namen, meer terrein en twee extra podia!"

Een breed programma is ook gelijk het grootste pluspunt van Gideonfestival. Je zult geen genre vinden waar Gideon niet aan doet. Nou ja, waarschijnlijk zit er voor de Jan-Smit-fan niet heel veel bij, maar voor de rest strekt het programma zich uit van zomerse jazz tot bands waarbij je permanente gehoorschade riskeert. Goa, metal, hiphop, ska, indie, punk, reggae, techno en ook gewoon pop. Echt, je kan het zo gek niet bedenken. Waar Gideon het niet van moet hebben zijn de grote namen: "De bands van Gideon zie je over het algemeen niet op MTV", aldus Chris Garrit. Maar dat zegt natuurlijk niets over de kwaliteit van de muziek. Gideon richt zich vooral op "bands die momenteel lekker bezig zijn in de underground-scene".

Hoewel dat waar is, hebben ze dit jaar wel één opvallend grote naam: New cool collective. Deze wereld jazz band komt uit Nederland, maar is internationaal bekend en Gideon is dan ook heel trots zijn op deze aanwinst. Verder zijn de headliners: Osdorp Posse, de grondleggers van de nederhop, Toasters, ska zoals ska hoort te zijn, Noisia, onze Groningse drum’n bass helden, Krause, onze eveneens Groningse pop-queen en Demented are go!, psychobilly rechtreeks uit de hel.

Maar er zijn nog meer bands die het beluisteren waard zijn. Zo kun je een Balkan feestje gaan bouwen met Carlama Orkestar, je laten meevoeren door de zee van beats die Atomic Pulse weet te produceren, even uitrusten met de heerlijk relaxte jazz van het Groningse Roos. of jezelf in de mosh-pit gooien bij het hyperactieve Gewapend Beton.

Wat ook zeker de moeite van het noemen waard is, zijn de feesten die tijdens Gideon in Simplon worden gegeven, toegankelijk met een Gideonkaartje. Deze feesten zijn tot nu toe altijd een succes geweest. Technootjes is het feest voor de dance liefhebbers en een combinatie van dubstep en drum’n bass valt te horen bij Machtig en Dub&Dwars.

Wat hopelijk niet is veranderd ten opzichte van vorig jaar is de sfeer. Gideon was vorig jaar één grote gezelligheid. Hoewel deze gezelligheid niet door iedereen als hetzelfde werd ervaren. Zo omschreef Paul Schwarte in zijn DVD over Gideon 2008 (te koop in Groningen) de sfeer als ‘bier, feest en honden’ en vind Chris Garrit deze woorden maar een "zeer ongelukkige keuze" Maar ach, wat maakt het uit; als het maar gezellig is!
                                                              
Wát je ook gaat doen op Gideon, je zult je zeker vermaken, maar het verschil tussen vermaken en genieten zit hem bij Gideon vooral in de mate van het openstaan voor nieuwe muziek. Ga je altijd naar festivals voor de bandjes die je al kent, dan is 25 euro flink duur. Ben je meer een sfeergenieter of vind je het leuk om nieuwe muziek te leren kennen, dan staat dat beetje geld garant voor een onvergetelijke raketreis.

Vr. 28, za. 29, zo 30 augustus

Gideonweg 9 te Groningen

Tickets in voorverkoop: € 25,- + servicekosten

Kaartjes bij de deur: € 30-,

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen