Tweede keer Dub & Dwars met Benga alweer groot succes

Dubstep niet meer weg te denken uit Groningen

johanz westerman ,

Ook de tweede keer dub & dwars was weer een groot succes. Al vroeg in de avond ging het publiek goed los en er kwamen weer aardig wat crowdsurfers voorbij. Gomes, Nicon en Benga hadden er wel zin in, met zo’n sfeertje. Johanz Westerman was er bij om een youtube filmpje te maken voor 3voor12 en doet vanwege uitval scribente nu ook verslag

Dubstep niet meer weg te denken uit Groningen

De tweede dubstep avond in Simplon, Dub & Dwars, kwam al vroeg op gang met een pittige draaiset van Gomez. Anders dan bij Skream, toen je ook veel mensen zag die er alleen maar leken te zijn om te besluiten wat ze er van moesten vinden, ging de zaal meteen los. Dit tot grote tevredenheid van Gomes en zijn vrienden uit Amsterdam, die nogal onder de indruk waren hoe heftig het publiek hier los gaat. Voor twee uur stonden ze vooraan al driftig te pokoën, hetgeen niet slecht is gezien het Groninger uitgangspubliek de gewoonte heeft om niet voor 1.00 uur ’s nachts ergens naar toe te gaan en de zaal pas laat volstroomde met zo’n 340 betalende bezoekers. Het was een vette draaiset waarmee de zaal meteen stond te dampen.

Nicon, werkzaam bij distributeur Triple Vision in Rotterdam en organisator van dubstepfeestjes in Waterfront, ontdekte nog ergens een zesde versnelling en deed er nog een schepje bovenop. Erg spannend is dan altijd hoe een dj dan toch op een geslaagde manier kan afbouwen naar muziek waarin sfeergeluiden en harmonie de zaal even weer bij elkaar trekken. Dat deed hij perfect met een recent plaatje op Kode9’s hyperdub label, waarop een mooie vocoderstem volledig de ruimte krijgt en de overstuurde rifjes blazende wobble bassen even weg zijn. Dergelijke ‘soul’ moment lijken soms wel schaars te worden in de dubstep, die steeds rauwer, harder en soms ook grimmiger lijkt te worden. Gelukkig heeft dubstep vele gezichten en het mooie is wel als die gebruikt worden om een beetje contrast te geven aan zo’n avond.

Benga is als producer wellicht nog vrij ingehouden, zodra hij achter de draaitafels gaat staan ontpopt hij zich toch als de oppersjamaan. Zijn pupillen draaien in de opbouw naar een climax bijna helemaal weg uit zijn ogen, hij lijkt geheel in trance, waarna hij met veel fysieke expressie de zaal weer mee neemt in alweer een onverwachte overgang. Van up tempo four to the floor , tot langzaam hoppende breaks en reggae invloeden, van een junglebreaks bite tot een zwaar overstuurde bassriff waar een gemiddeld metalplaatje bij verbleekt: hij maakt er een geheel van en het publiek wordt helemaal gek.

Jammer blijft wel dat de topact ook deze editie om half vier begon, wat nogal laat is als je daar een paar Nederlandse kanjers als Gomez en Nicon vooraan zet, die de tent al helemaal op de kop hebben gezet met kun heftige plaatjes. Halverwege de set van Benga begon opeens de leegloop en het is toch jammer dat al die mensen niet volop van de set van deze top 5 dubstep DJ hebben kunnen genieten, omdat ze er na al dat wilde dansen en crowdsurfen er reeds geheel doorheen waren. Maar genoten hebben ze, dat is zeker. Al met al weer een succesvolle aflevering van Dub & Dwars. Volgende keer Caspa!

check Benga @ Simplon filmpje op youtube, zie URL hiernaast