3voor12Groningen bespreekt de stand van zaken met Multigrade Motoroil

“We willen graag het clubcircuit in!”

Matthijs Sorgdrager (tekst) ,

Van de optredens in de Kroeg van Klaas naar recensies in OOR, Fret en NRC-Next. Dit is in het kort het verhaal van de Gronings/Friese band Multigrade Motoroil. In oktober 2008 kwam de eerste cd van de band uit, Pancakes and Pearls. 3voor12Groningen zocht ze op en besprak de nieuwe cd en hun ambities

“We willen graag het clubcircuit in!”

Invloeden
Hille: “Onze inspiratiebronnen zijn te vinden in de platenkast van onze vader. Muziek uit de jaren zestig en zeventig enzo. Vooral de vrijheid die uit die muziek klinkt en de klassieke, harmonieuze structuur van de liedjes spreekt ons aan maar we kopiëren die muziek niet. We proberen muziek te maken die verfrissend klinkt. Dit hoeft niet persé vernieuwend te zijn. Wat in ons opkomt schrijven we. Hierdoor hebben we niet één stijl.”
Eelco: ‘Nummers ontstaan nu vaak uit jamsessies. Die maken we dus eigenlijk samen. Vroeger kwam ik of Hille vaak met een cassettebandje aanzetten waarop we dan een nummer hadden ingespeeld. Dan kreeg je nog wel eens van die ijzige stiltes hahaha!’

Recensenten hebben vaak moeite de stijl van Multigrade Motoroil te omschrijven. De heren zelf bieden ook geen uitkomst. Deze ongrijpbaarheid komt omdat elk bandlid andere invloeden heeft. Deze verschillende invloeden van onder andere pop, funk, folk, hiphop maken de muziek moeilijk te definiëren. Drummer Corneel komt lachend met het verlossende antwoord: “Noem het anders: we-zien-wel- waar-het-schip-strand-pop!”

 

Pancakes and Pearls
In oktober 2005 bracht Multigrade Motoroil haar meest recente demo uit. Twee van de vier nummers hierop waren geproduceerd door Syb van der Ploeg en Nico Outhuijse. (Respectievelijk oud-zanger en oud-drummer van de De Kast.) Deze nummers stonden ook op een compilatie van het Friese popplatform: Freesonica.
Hille: “Dat die nummers geproduceerd werden door Syb en Nico was onderdeel van het coachingstraject van Freesonica. Ze hebben niet aan de nieuwe cd meegewerkt.”
Corneel: “Het nieuwe album (red. Pancakes en Pearls) is volledig live opgenomen. Die twee nummers niet. Daar is echt van alles aan geschaafd.” Jorrit: “Als je dacht dat je het matig had ingespeeld was het al wel goed. Het werd allemaal geknipt en geplakt in de studio.” Corneel: “Iedereen had liever dat dit album live en analoog werd opgenomen. Het moest trouwens ook wel. In de studio waar we zaten kon het niet anders. Live is ook gewoon veel eerlijker.”

 

Van lokaal naar nationaal
Aanvankelijk was Multigrade Motoroil vooral bekend op lokaal niveau vanwege de optredens Friesland en Groningen maar tegenwoordig krijgt ook de landelijke media ze in het oog. En de band ruikt haar kansen: Eelco: “We willen graag het clubcircuit in.”
Jorrit: “We werden geweigerd bij Vera. We moesten eerst maar eens een CD uitbrengen, dan konden we terugkomen. Dat hebben we nu gedaan dus we moeten het nog eens proberen.”