Groverpop noodgedwongen terug naar de basis Groverpop noodgedwongen terug naar de basis

Groningse popkoepel trekt aan de financiële noodrem

Groverpop noodgedwongen terug naar de basis

Groningse popkoepel trekt aan de financiële noodrem

De Groningse popkoepel Groverpop moet noodgedwongen een aantal projecten afstoten. De financiële situatie laat het niet toe op dezelfde manier verder te gaan als de afgelopen jaren. "We hebben het vijf jaar geprobeerd, maar toch niet de erkenning van de gemeente gekregen waar we op hoopten."

Groningse popkoepel trekt aan de financiële noodrem

De Groningse popkoepel Groverpop moet de komende tijd genoegen nemen met een kleiner jasje. De financiële situatie laat het niet toe op dezelfde weg verder te gaan als de afgelopen jaren. Een flink aantal kleine projecten moet worden afgestoten. Voorzitter Patrick van Lint is teleurgesteld: “We hebben het vijf jaar geprobeerd, maar toch niet de erkenning van de gemeente gekregen waar we op hoopten. Al met al een trieste zaak, maar op dit moment kunnen we niet anders. We hopen op betere tijden, maar daarvoor zijn we afhankelijk van de politiek. Alle ambitieuze plannen kunnen voorlopig de koelkast in.” Groverpop gaat voorlopig met een afgeslankt pakket verder en hoop bij de nieuwe cultuurnota volgend jaar een stevig blok te kunnen vormen met popkoepels uit Friesland en Drente.

Door de bezuinigingen gaat een streep door de programmering in oefenruimte Viadukt, waar eveneens het kantoor van Groverpop gevestigd is. Ook aan regelmatige avonden in cafés Shadrak en De Spieghel komt een einde. Groverpop bemoeide zich daarnaast met aanvragen bij het FPPM voor kleine popzalen en festivals. “Programmeringen op de kleine podia en in het Viadukt leverde mooie avonden op, maar verder alleen maar verliezen en dat kan de Stichting nu niet meer trekken. Alle reserves die opgebouwd waren in de jaren zijn uitgeput.”

De kerntaken van Groverpop blijven overeind. Speerpunten blijven Noorderslag/Eurosonic, Slag van Groverpop, Bevrijdingsfestival, Noordschok, Groninger Popprijs (talentenjachten) in alle categorieën, samenwerking met de Kunstbende en de Popschool, PopNL Awards, Noorderzon en de ‘fysieke’ ondersteuning aan muzikanten, bands en festivals. Een mooi rijtje, dat de vraag oproept of al die andere projecten wel zo nodig zijn: “Programmeurs vragen het mij ook wel eens: moet dat nou allemaal wel”, zegt Van Lint. “Muzikanten vinden het wel heel jammer dat bepaalde projecten verdwijnen. Ons credo is toch: van spelen wordt je beter.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen