3voor12 Gelderland

#4df17: Altin Gün bewijst ultieme festivalband te zijn

Turkse psychedelische folkrock verrassend eigentijds en dansbaar

Toegegeven, op papier klinkt het vrij apart: een deels Nederlandse band die Turkse psychedelische folkrock uit de seventies speelt. Maar op het Valkhof Festival is niets te vreemd en Altin Gün klinkt veel vertrouwder dan je vooraf zou vermoeden. Turkije bevindt zich geografisch op het snijvlak van het Westen en het Midden-Oosten, wat een fascinerende weerslag heeft op de muziek. Zo ontstond er in de jaren 70 een samensmelting van de westerse psychedelische rock en de Turkse traditionele folkmuziek.

Bassist Jasper Verhulst ontdekte deze muzikale stroming toen hij Istanbul bezocht met zijn band Jacco Gardner. Hij besloot een band op te richten om deze cultklassiekers nieuw leven in te blazen. De zeskoppige band bestaat uit leden van diverse andere projecten, aangevuld met Erdinč Ecevit Yildiz (zang, saz, toetsen) en zangeres Merve Dasdemir.

Slechts één single bracht de band tot nu toe uit. Die single (‘Goca Dünya’) wordt al vroeg in de set gespeeld en brengt het publiek meteen aan het dansen. Het repertoire bestaat veelal uit herinterpretaties van Turkse klassiekers uit vervlogen tijden. Opvallend is hoe eigentijds Altin Gün klinkt. Vergelijkingen met bands als Tame Impala of Jacco Gardner zijn nooit ver weg.

Er zit een lekkere bas in de muziek, en uit de gitaar, synthesizer of traditionele saz komen heerlijk tegendraadse oosterse loopjes die door de nummers verweven worden. De extra percussionist zorgt voor nog meer schwung en zangeres Merve voegt daar tamboerijn en subtiele heupbewegingen aan toe. Dat het Turks voor de meeste aanwezigen onverstaanbaar is, lijkt niets uit te maken: Altin Gün is hier precies de juiste band op het juiste moment.

HET MOMENT:
Bij het eerste nummer wordt er hier en daar nog wat lacherig gedaan over de typisch Turkse zang. Maar zodra 'Goca Dünya' wordt ingezet, beseffen de aanwezigen dat hier iets bijzonders aan de hand is. En dat we met een hele goede, strak op elkaar ingespeelde, band te maken hebben. Altin Gün kon wel eens de ultieme festivalband zijn van deze zomer.

Volg alle recensies, fotoverslagen en andere artikelen in ons dossier van de Vierdaagsefeesten.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12