3voor12 Gelderland

#4df21: Bescheiden Roosbeef overtuigt haar publiek

Kleine liedjes op een koele zomeravond

Als een schoolmeisje bij haar eerste optreden, zo oogt en klinkt Roos Rebergen, alias Roosbeef. Jong en naïef en een tikkeltje verlegen betreedt ze het podium. De voeten licht naar elkaar gebogen, zachte stem en een onzekere blik vanonder de dikke pony. Je zou haar willen troosten ‘toe maar, Roosje, het komt goed. Je kunt het’. En dat laatste is niet gelogen, want Roos kan het en dat bewijst ze al jarenlang. Optreden doet ze vanaf haar vroegste jeugd en sinds haar eerste album in 2008 is ze een regelmatige en graag geziene gast op festivals.

En Roos lijkt geen spat veranderd sinds die tijd. Haar liedjes zijn klein en persoonlijk, ze klinken oprecht en betrokken. Als in een opdracht voor maatschappijleer verbaast Roos zich over onrecht in de wereld en bezingt zij het leed dat haarzelf of anderen wordt aangedaan. Haar songs zijn kleine verhaaltjes, poëtische kunstwerkjes met diepere lagen, teksten om lang over na te denken in een fraaie muzikale omlijsting. En dat alles gebracht met een achteloos gemak alsof ze een gedichtje van Annie M.G. Schmidt voordraagt en intussen met vaardige handen de toetsen bedient.

Roos zingt net zo makkelijk voor een volle zaal als voor een klein gezelschap tussen de schuifdeuren of zoals vanavond voor een middelgroot publiek in de open lucht. Ze brengt vooral nummers van haar meest recente album Lucky, maar ook ouder werk komt aan bod. En daarbij is goed te merken dat haar stijl consistent is, maar dat daar wel groei in zit. Zo blijft het laatste nummer 'Mathilda' lang hangen. Een krachtige bluesy afsluiting van een mooie muzikale avond.

HET MOMENT
Niet echt een moment. Een optreden van Roos is als een cultureel avondje op de middelbare school. Je hebt het gevoel dat je Roos kent en dat zij ook iedereen in het publiek kent. Alsof ze speciaal voor haar zijn gekomen en Roos daar zowel trots als verlegen over is. En die onzekere houding neemt je voor haar in. Roos mag fouten maken want ze heeft veel krediet. Maar eigenlijk maakt ze geen fouten. Heel volwassen stelt ze haar band voor, maar het zou niemand verbazen als ze daarna in een verlegen gegiechel uitbarst, verbaasd over haar eigen durf. Maar je hoeft je geen zorgen te maken Roos, het is ook vanavond weer helemaal goed gekomen. Je kunt het.

3voor12 Gelderland doet dit jaar weer uitgebreid verslag van de Vierdaagsefeesten. Volg het dossier voor de laatste recensies, foto's en andere relevante artikelen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12