3voor12 Gelderland

4df19: Blanck Mass is een onverstoorbaar powerhouse

Het zit hem natuurlijk in de naam, maar de ambient verdwijnt live naar de achtergrond

En dat is prima, want Blanck Mass weet hoe hij zijn muziek in elkaar klust en dat betekent niet dat het minder complex of gelaagd wordt. Benjamin John Power, voorheen Fuck Buttons, ook al een tijd als Blanck Mass. Een naam die staat als een huis en dat doet ook zijn reputatie. Met intense en gerenommeerde beats, kerkelijke sferen en een science-fictiongeluid, waardoor het universum ineens een kwaadaardige plek lijkt te zijn, wordt het Valkhof een avontuur beloofd.

En dan komt die kick, die nergens buiten zijn controle voelt overigens. De muur van geluid, een brij van bass, spookachtige tunes. Daarmee is de toon gezet. Het lijkt alsof de power de ambient wat meer naar de achtergrond drukt. Ondanks dat hangt het van subtiliteiten aan elkaar en dat dit merkbaar is, is de kracht van ook deze afsluitende set op het Valkhof Festival.

Op de achtergrond betekent niet verdwenen. ‘Please’ is het paradepaardje dat de controle van Power bevestigt. Het ambientpareltje van World Eater (2017). Power imponeert en doet dat door de structuur en de houvast van de tracks los te laten en ons keer op keer weer in de brij te zuigen. De grandeur die dan ontstaat is ongekend. Het ruikt live zelfs naar trance, dubstep en wat meer hardcore electrogenres, met overal de handtekening van Benjamin John Power eronder.

De man heeft de wijsheid in pacht. En dan die visuals, een epileptische mix van onherleidbare beelden, waarin zijn persoonlijke logo af en toe siert. Op het einde dondert zijn laatste creatie (een opvoering van ‘Odd Noise’) in elkaar, maar wederom op een uitgekiende manier.

HET MOMENT
Het is moeilijk kiezen in een dynamische zet als deze. De verbaasde blikken op de gezichten van enkele toeschouwers als de openbaring komt: Dit is wat Blanck Mass inhoudt. Die blik schetst het beeld perfect.

3voor12 Gelderland doet dit jaar weer uitgebreid verslag van de Vierdaagsefeesten. Volg het dossier voor de laatste tips, recensies, foto's en andere relevante artikelen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12