3voor12 Gelderland

#4df21: Niklas Paschburg ontvoert zijn publiek naar Spitsbergen

IJskoude sferen in warm verlichte Stevenskerk

Je kan veel zeggen van de jonge componist en toetsenist uit Duitsland, maar niet dat hij de dingen half doet. Zo trok hij zich voor het samenstellen van zijn laatste album Svalbard terug in het hoge noorden van Spitsbergen. Een half jaar vertoefde hij op een plek waar de zon ’s winters niet opkomt om in de kou en het donker te kunnen werken aan een sfeervol album vol ijskoude composities.

Paschburg oogt klein en bescheiden als hij het podium betreedt in een soort pac-man pyjama. Hij spreekt zijn publiek toe in een bedeesd Engels, waarbij hij elke zin eindigt met een vragend ‘jah?’. Maar zodra hij achter zijn toetsen kruipt blijft van die bescheidenheid gelukkig niets meer over. Hij speelt drie instrumenten tegelijk: piano, synthesizer en elektronische drumkit. Tussendoor grijpt hij af en toe naar zijn accordeon om een sampletje op te nemen en stuift dan weer naar zijn piano om de klanken harmonisch te laten samenvloeien.

Tussendoor vertelt hij over zijn avonturen in Spitsbergen, zoals die dag dat hij in het donker zijn woning verliet op weg naar de studio en verbaasd om zich heen keek omdat het dorpje verder uitgestorven was. Halverwege het bevroren meer dat hij moest oversteken begreep hij waarom want er stak een blizzard op. Hij hoeft niet te vertellen dat hij het overleefd heeft, maar weet wel dat hij voortaan zijn weer-app checkt voordat hij de deur uit stapt.

HET MOMENT
Tussen de nummers door neemt Paschburg de tijd om zijn publiek uit te leggen wat hij gaat doen. Zijn laatste nummer is gebaseerd op een prelude van Bach. Hij vertelt dat hij als kind eindeloos Bach moest oefenen en daar een vreselijke hekel aan kreeg. Gelukkig hoeft dat oefenen niet meer ‘because I taught my synthesizer to play Bach so I didn’t have to practise, jah?’. Het applaus na afloop roept hem terug om nog een laatste nummer te spelen. Vanwege de bijzondere akoestiek van ‘the room in which we are, jah?’ doet hij het laatste nummer alleen op piano. Als de laatste ijle klanken na 8 seconden verdwijnen, verdwijnt ook Paschburg.

3voor12 Gelderland doet dit jaar weer uitgebreid verslag van de Vierdaagsefeesten. Volg het dossier voor de laatste recensies, foto's en andere relevante artikelen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12