3voor12 Gelderland

#4df21: Ongemakkelijke Finn Ronsdorf schuurt, schreeuwt, ruist en raakt

Wát hebben we hier meegemaakt?

Of het optreden van de jonge Berlijner Finn Ronsdorf in de Stevenskerk vanavond decennia later nog in het collectieve geheugen gebrand staat is niet te voorspellen, maar dat het een onuitwisbare indruk heeft achtergelaten bij het publiek staat buiten kijf. Verbaasde, verwarde én ontroerde gezichten bij het verlaten van het gebouw. Wát hebben we hier meegemaakt?  

Is Jeff Buckley gereïncarneerd? Sven Ratzke die vermomd als begin twintiger een geüpdatete versie van Billie Holiday doet, gemixed met Duits expressionisme? Of is de Romantiek uit het eind van de 18e eeuw getransporteerd naar de 21e eeuw en geeft het een concert in een kerk deze avond? Alles inéén zou je kunnen zeggen na het bijwonen van het optreden. Ronsdorf zucht, steunt, kreunt, fluistert, schreeuwt, haalt uit, houdt in, emotioneert en overdondert met zijn intieme liedjes en expressieve zang, terwijl hij onderwijl de pianotoetsen streelt en stampt.

Een simpel wit gewaad, een fez op zijn hoofd en een piano, meer heeft Ronsdorf niet nodig vanavond (en is dat het kledingvoorschrift overigens deze week in de Stevenskerk? Finn is al de tweede act die op blote voeten optreedt). En de jonge Duitser raákt met zijn bewogen en levendige nummers. Luister naar het schitterende soulvolle ‘Blue’ van zijn vorig jaar verschenen ep Odes of het ontroerende en dramatische ‘Reaching for Cold Hands’. Dat tijdens ‘Oh Finn’ de kerkklokken opeens begin te klingelen en wonderbaarlijk synchroon lijken te lopen met het intro is een prachtige aanvulling. De twee opgewekte nummers die de vader van Finn vanavond doet (waarvan ‘Heaven Help Us All’, een cover van Stevie Wonder met Ronsdorf  samen) doen bijna afbreuk aan de intieme sfeer die Finn vanavond neerzet.

HET MOMENT
Ronsdorf is geen type voor kwinkeleren. Is het verlegenheid, ingetogenheid? Nee, hij laat zijn liedjes voor zich spreken zonder dat daar een uitleg voor bij nodig is. Of, zoals hij het zelf zegt bij aanvang: ‘Just listen.’ En dat doen we. In stilte. Verwondering. Verwarring. Maar bovenal in ontroering.

3voor12 Gelderland doet dit jaar weer uitgebreid verslag van de Vierdaagsefeesten. Volg het dossier voor de laatste recensies, foto's en andere relevante artikelen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12