3voor12 Gelderland

#4df21: De onpeilbare duisternis van Hemelbestormer

Doornroosje verdwijnt in een kosmisch zwart gat

Je hebt duistere muziek en je hebt bands die zo duister zijn dat ze het licht opzuigen als een kosmisch zwart gat. Hemelbestormer is zo’n band. Op het podium is het pikkedonker waardoor de visual op de achtergrond het publiek onweerstaanbaar mee trekt de onpeilbare ruimte in. Sterrenstelsels ontploffen, we zweven over het oppervlak van de maan en ontwijken ternauwernood de zonnevlammen die als vurige bogen het diepe duister doorklieven. En intussen voert de muziek je onweerstaanbaar mee op reis door het heelal. Broeierige ambient noise richting dronende doom. Atmosferische metal uit Belgisch Limburg.

Hemelbestormer hanteert de less is more-aanpak waarbij lang uitgesponnen nummers rond een paar ideeën worden opgebouwd tot zware soundscapes zonder frivoliteiten. Ook zonder vocalen weet de band een krachtig geluid neer te zetten en het publiek aan zich te binden. Best knap want de bandleden zijn nauwelijks te zien en maken ook geen contact met het publiek. Net als Amenra en Sun O))) spelen ze regelmatig met de rug naar de zaal. Kennelijk is het veroveren van je publiek binnen de post metal geen noodzaak.

Hemelbestormer werd in 2016 gevormd met de uit diverse Belgische zwaarmetalen bands afkomstige Filip Dupont (gitaren, synths), drummer Frederik Cosemans, Jos Driesmans op gitaar en bassist Kevin Hensels. Ze brachten twee albums uit: Aether en A Ring of Blue Light en voor november staat het derde album op stapel.

HET MOMENT
De momenten spelen zich vooral af in de ruimte: een opkomende maan, rakelings langs scherende kometen, een langzaam opzwellend zwart gat waarin je haast verdwijnt en hé, af en toe een glimp van een stukje muzikant op het podium als het licht vanuit de beamer even wat lager valt. Het lijkt alsof de bandleden niet door hebben dat er ook publiek in de zaal zit. Tot het einde van de show. De bandleden verlaten het toneel op één na (wie, dat is niet te zien). Hij pakt zijn mobiel en terwijl het zaallicht al aanzwelt maakt hij een foto van de met de ogen knipperende ruimtevaarders. Of misschien is het een selfie met het peilloze niets als achtergrond.

3voor12 Gelderland doet dit jaar weer uitgebreid verslag van de Vierdaagsefeesten. Volg het dossier voor de laatste recensies, foto's en andere relevante artikelen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12