3voor12 Gelderland

#4df21: Stormvogels van Oiseaux-Tempête blazen op knappe wijze spanning in de zeilen van het openluchttheater

Frans collectief brengt spectaculaire mix van experiment, improvisatie en poezië

De avant-gardistische post-rock van het Parijse collectief rond bassist/toetsenist Stéphane Pigneul en gitarist/saxofonist Frédéric D. Oberland past ondanks hun unieke benadering van muziek uitstekend tussen de overige psychedelica die deze eerste avond van het alternatieve Valkhof Festival te bieden heeft. Al vallen de praktische omstandigheden in het volle daglicht van een zonovergoten Goffert ogenschijnlijk niet mee, men is hier gelukkig verzekerd van een ruimdenkend en ontvankelijk publiek.

De band begint met z'n vieren; naast Pigneul en Oberland zien we Paul Régimbeau achter de electronica en Jean-Michel Pirès op drums. Tijdens de eerst drone-minuten zijn we nog even benieuwd waar dit heengaat, maar wanneer de Amsterdamse gastzanger G.W. Sok, bekend van o.a. de legendarische experimentele punkformatie The Ex, de muziek vergezeld met indringende 'spoken word' wordt de spanning onder de zeildoeken snel opgevoerd. Stoïcijns voor zich uit starend stuurt hij zijn afwisselend Engelse, Franse en Nederlandse teksten het publiek in.

Wat volgt is een set waarbij improvisatie en wisseling van instrumenten niet geschuwd wordt. Soms klinkt het even als minimale krautrock, dan doet het weer denken aan Swans-achtige no wave.

De invloeden van allerhande wereldmuziek (o.a. Grieks en Arabisch) zijn daarbij onmiskenbaar, aansluitend bij het conceptuele studiowerk van de groep. Deze stilistische onafhankelijkheid wordt vanavond uitstekend gewaardeerd door het publiek en na een luid applaus worden we na een klein uur eenmalig toegesproken met een drietalig bedankt.

HET MOMENT
Veel van de beste momenten betreffen de opzwepende gesproken passages van Sok. Toch is het hoogtepunt van de set gereserveerd voor de climax van wat lijkt op een lange improvisatie van Oberland op saxofoon, waarbij Pigneul van achter zijn analoge synth, compleet met peuk in de mond en wilde handgebaren, zijn medemuzikanten op weet te zwepen tot een laatste crescendo. Het publiek rijst gewillig mee.

3voor12 Gelderland doet dit jaar weer uitgebreid verslag van de Vierdaagsefeesten. Volg het dossier voor de laatste recensies, foto's en andere relevante artikelen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12