3voor12 Gelderland

4df19: Fontaines D.C. houden het bij een memorabel kwartier

Band schakelt in 35 minuten tussen fletse nummers en onvervalste knallers

Dat was wel even schrikken: 4,5 uur voor de aanvang van hun show gelast Fontaines D.C. vijf festivaloptredens af wegens gezondheidsproblemen. Gelukkig gaat het feest op het Valkhof wel door. De Ierse groep wordt samen met onder meer IDLES en Shame gezien als de vaandeldragers van de huidige postpunk-revival en waar 2018 hét jaar van IDLES was, daar lijken de Ieren 2019 naar hun hand te gaan zetten. Veel muziekliefhebbers hebben het optreden van vanavond dan ook rood omcirkeld in de agenda en het zou zomaar eens het hoogtepunt van de Vierdaagsefeesten kunnen worden.

En vanaf het moment dat de band 'Hurricane Laughter' inzet lijkt niemand tijd te willen verspillen: het publiek is direct in beweging, de band knalt er met gestrekte been in en zanger Grian Chatten ijsbeert neurotisch heen en weer alsof hij vanavond nog zijn Vierdaagsekruisje wil verdienen. Toch kakt de show hierna een tijdje in. Nummers als 'Sha Sha Sha' (met het catchy The Clash-achtige gitaarloopje) en 'Chequeless Reckless' klinken niet slecht, maar missen de scherpte die we van Fontaines D.C. verwachten.

Tijd voor een herstart, want met het afsluitende blok 'Too Real' - 'Liberty Belle - 'Boys In The Better Land' - 'Big' zetten de Ieren daar misschien wel de sterkste 15 minuten van zeven dagen Valkhof Festival tegenover. Het zorgt ervoor dat niemand klaagt als de band tien minuten voor de geplande eindtijd het podium verlaat. Toch overheerst het gevoel dat hier meer in gezeten had. Fontaines D.C. was niet helemaal zichzelf vanavond, maar geven ons nog wel een laatste schop mee voordat we het park achter ons gaan laten.

HET MOMENT
Het gitaarloopje van 'Too Real' is genoeg om een draaikolk in gang te zetten in het publiek en de vraag "is it too real for ya?" wordt luidkeels mee gescandeerd. Daarnaast lijkt "the bruised & beat up open sky, six o'clock / the city in its final dress" een vermoeide stad na zeven dagen feest prima te beschrijven.

3voor12 Gelderland doet dit jaar weer uitgebreid verslag van de Vierdaagsefeesten. Volg het dossier voor de laatste tips, recensies, foto's en andere relevante artikelen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12