3voor12 Gelderland

Furtips blijft verbazen en verrassen

Een cd-presentatie met verdomd goede lookalikes

Furtips, een speciale band uit Arnhem. Ze gaan al een tijdje mee in het popcircus. Bij het nieuwe Nederlandse label Speakers From The Night brengt de band haar nieuwe cd ‘We are Communications’ uit. Deze werd niet één, maar twee keer gepresenteerd. In de Melksalon en Café Vrijdag.

Vorig jaar tijdens het 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen lanceerfeest waren het niet de Furtips zelf die op het podium stonden. Nee, hun eigen coverband Electric Night Orchestra had die taak overgenomen. Hoe verzin je zoiets? Acht maanden later is er de nieuwe Furtips-plaat. Die moet natuurlijk gepresenteerd worden. ‘We are Communications’ krijgt zijn presentatie in de Melksalon op zaterdag 2 april en in Café Vrijdag op woensdag 6 april.

De cd-presentatie in de Melksalon vindt plaats aan het begin van het Melksalon nachtfeest. Deze keer geen coverband, maar de Furtips in eigen persoon. Bijna geheel in het wit gekleed speelt de band alle veertien nummers van de nieuwe cd. Wie deze Arnhemse band al eens eerder heeft gezien, weet dat je geen rock-’n-roll-optreden hoeft te verwachten. Als dit een eerste kennismaking is met hen, dan is het een goede eerste keer.

De band speelt grandioos in haar eigen nonchalante stijl, inclusief de legendarische sigaret van zanger/gitarist Jane Pol. Even lijkt het alsof de videovertoning achter de band het net zo naar de zin heeft als het publiek in de Melksalon. De bewegingen van de mensen in de videovertoning lopen synchroon met de muziek van de band, althans zo lijkt het.

Vier dagen later wordt de cd-presentatie nog eens dunnetjes over gedaan in Café Vrijdag. ‘Cd release party special edition’ staat er op het postertje. Op het ‘podium’ staan een drumstel bestaande uit snare, floortom en bekken, een gitaar, een bas, toetsen, één versterker met daarop een cd-speler en de nieuwe cd. Vijf nummers geprogrammeerd en playbacken maar. Prachtig.

Maar dat is nog niet alles. Furtips zitten rustig aan de tafel bier te drinken en foto’s te maken van de lookalikes. De dubbelgangers, Koen, Wouter, Lorena, Martijn en Elske, zijn net als Furtips goed ingespeeld op elkaar. De korte pauzes en de mimiek is uitzonderlijk, inclusief sigaret. Zoiets kunnen alleen Furtips bedenken. Kunst met een hoofdletter K. Furtips, een Arnhemse band om trots op te zijn.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12