Dag Des Oordeels: Martin Lewis & his Jivemen
Martin Lewis - de luidsprekers dansen door de kamer
De eenentwintigste eeuw betekende een omslag voor de rock-'n-roll. Stampende ritmesecties met een peloton blazers maakten plaats voor back to basic line-ups. In Arnhem verschenen bands als Viva Las Vegas en Roadpizza en op Lowlands stond de Arnhemse country-punkband Fabulous Grit. Martin Lewis & His Jivemen is de erfgenaam van deze bands. Hij komt nu met zijn eerste swingende demo.
De jaren veertig, ergens in het zuiden van Amerika. Mannen met hoeden en two-tone schoenen drinken whisky shots in een rokerige cocktailbar. De jump and jive band swingt bijna van het podium. Er zijn van die bands waarbij het in de basis, de ritmesectie, wel snor zit. Daardoor is er voor de solisten veel ruimte om de remmen eens flink los te gooien. Dat is het geval bij Martin Lewis & His Jivemen. De ritmetrein Mark 'Doc' Verschoor (double bass) en Rasyif 'Chief' Kremer (drums) spelen al jaren samen in verschillende bands. En dat is te horen! De luidsprekers dansen door de kamer.
Dan is het toch wel jammer dat het Martin Lewis niet lukt het dak eraf te spelen. De demo 'Martin Lewis & His Jivemen' is voornamelijk instrumentaal en zit muzikaal zeker niet slecht in elkaar. De drums en contrabas zijn hier en daar wat uit verhouding gemixt en iets te netjes ingespeeld. Maar daar swingt het niet minder om. De saxofoonarrangementen en gitaarpartijen zijn wel stijlvol. Jammer genoeg missen ze de soul van de 'zwarte' muziek.
Martin Lewis neemt de zang voor zijn rekening in twee nummers op de demo. Maar helaas niet echt overtuigend. Martin is duidelijk geen zanger en ook hier ontbreekt bezieling. Het is over het algemeen vrij vlak gezongen en op sommige punten klinkt het wat te geforceerd door gebrek aan ademhalingstechniek. De twee nummers met zang zijn wel een welkome afwisseling in het instrumentale geheel.
De swingende stijl van Martin Lewis & His Jivemen doet denken aan bands als Brian Setzer Orchestra en de Cherry Poppin' Daddies. Door de basic line-up, het gebruik van baritonsax en de bluesy arrangementen neigt het af en toe ook naar het geluid van de Belgische Seatsniffers. In ieder geval een stijl die het vooral live goed zal doen.
Het hoesje van de cd laat wel wat te wensen over. Bij het openslaan van het hoesje oogt het enigszins onprofessioneel. Het is toch de bedoeling om optredens te vergaren met deze demo? De tekst nodigt niet echt uit om deze band te boeken. En waarom een kopje 'booking offices' als die er nog niet zijn? Wat commerciëler denken kan geen kwaad jongens! Dan is er is zeker een markt te veroveren met deze muziek.