3voor12 Gelderland

#4df21: Alabaster dePlume bevecht de ellende met hoop (en prachtige muziek)

En is zo gek als een deur

Het is verleidelijk om deze hele recensie onder 'Het Moment' te scharen, zo veel gebeurt er tijdens een show van Alabaster dePlume. In theorie en biografie is dePlume (echte naam Angus Fairbairn, wat een aardige indicatie geeft voor het accent waarmee hij praat) een Britse multi-instrumentalist en dichter, maar dat dekt de live-show van deze man voor nauwelijks een kwart. Het uur in het Gofferttheater vliegt tegelijk voorbij en alle kanten op.

Je zou denken dat Alabaster dePlume al jaren "be your own energy!" tegen iedereen roept, zo indringend en wijd gebarend als hij het hier verkondigt, ware het niet dat hij toegeeft het levensmotto vanmiddag pas te hebben overgenomen van bandgenoot Mama Thiam. Dan weer staat hij euforisch blootsvoets heen en weer te huppelen na een succesvolle saxofoonsolo, of gaat een verhaal over Adidas-schoenen vloeiend over in het jazzy spoken word-epos 'Be Nice to People'. Gemene deler in al het gepreek is duidelijk: alle haat in de wereld is enkel met liefde te bestrijden. 

En met muziek, gelukkig maar, want heel veel langer trek je al die hoopvolle wijsheden ook niet. Maar Bon Iver samplede natuurlijk niet zómaar dePlumes 'Visit Croatia' in 'PDLIF', zijn eigen single over (niet) in angst leven. DePlume maakte zelf al een aantal prachtige platen, variërend van louter instrumentals tot spoken word en spiritual free jazz. Vandaag zit hij dichter tegen dat laatste aan.

Zijn eigen gitaar- en saxofoon-spel wordt subtiel aangevuld door gitarist Kohhei Matsuda, in 2019 hier nog aanwezig met zijn eigen band Bo Ningen. Blikvanger in de kleine halve cirkel op het podium is echter Donna Thompson, die de door haar gezongen noten zo 'loopt' dat elke compositie - ook zonder drummer - een basisritme heeft: zouden ze dat op hun beurt weer van Bon Ivers latere werk hebben overgenomen? 

HET MOMENT
Tussen twee acts die meer in de fusion-jazz-hoek zitten is Alabaster dePlume een heerlijke vreemde eend in de Goffert-vijver. Je ziet niet vaak een optreden dat zo leuk, interessant, spannend, theatraal, inspirerend, hoopvol, gestoord en - toch zeker ook - irritant tegelijk is. Het moment waarop dePlume middenin 'Be Nice to People' een ontzettend voorspelbare en slechte grap maakt over het Duitse woord voor rekenmachines, terwijl de rest van de band onverstoord fraai doorjamt, vat het wat dat betreft goed samen.

3voor12 Gelderland doet dit jaar weer uitgebreid verslag van de Vierdaagsefeesten. Volg het dossier voor de laatste recensies, foto's en andere relevante artikelen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12