3voor12 Gelderland

#4df21: Cloudsurfers mag eindelijk de garage uit

Maar speelt met de ervaring van een band die al wat gewend is

Het Zwols-Nijmeegse Cloudsurfers maakt van die lekkere garage/surf/punk waarbij je als toeschouwer zo dertig bands op kunt noemen waar het je aan doet denken, terwijl je met een biertje in de zon zit. Ty Segall bijvoorbeeld, elke keer als zanger-gitarist Thom Liesting zijn fuzz-pedaal intrapt. Die tempowisselingen naar snelle, korte refreintjes zijn dan weer heel erg Nederlands: leuk dat ook de Canshaker Pi's en Mozes and the Firstborns tegenwoordig influencers zijn, al noemt Cloudsurfers zelf net zo lief de Californiërs van Together Pangea als referentie. 

Maar genoeg vergelijkingen, over naar zondagavond. Zo heel vaak stond Cloudsurfers nog niet op een festival als dit: het viertal begon pas in 2019, won intussen de nodige bandwedstrijden, maar de tour rond debuutalbum Don't Know What Hit Me werd uitgesteld en uitgesteld. Opmerkelijk daarom hoe ervaren deze band op het podium staat: een gitaarprobleem wordt professioneel (en snel!) opgelost, een trage instrumentwissel soepel genegeerd met een grapje over de lange taxi-rit die de zanger nodig had om hier te komen. 

Daar zit wel de grootste winst voor zo'n jonge band als Cloudsurfers: eindelijk die garage uit, eindelijk spelen voor een echt festivalpubliek in plaats van een livestream op een schermpje. Heel knap dat de set al zo afwisselend is opgebouwd: tussen de puntigere punk-songs zitten nummers waarbij de gitaarlijn van Pieter Sloot catchier is dan die van de zang, tegen het eind van de set komt er zelfs een prima passende grunge-ballade langs. 

HET MOMENT
Dat het een succesvolle show moet zijn geweest blijkt een paar uur later. Tíjdens het optreden grap-moppert Liesting wat over de dure taxi-rit van eerder vandaag, en oppert hij dat we allemaal maar veel platen en t-shirts moeten kopen om de kosten te dekken. Of het allemaal familie en vrienden zijn zullen we nooit weten, maar verrek: bij het optreden van Sons later op de avond zien we toch al gauw een handvol mensen trots rondlopen in hun nieuwe Cloudsurfers-shirt.

3voor12 Gelderland doet dit jaar weer uitgebreid verslag van de Vierdaagsefeesten. Volg het dossier voor de laatste recensies, foto's en andere relevante artikelen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12