3voor12 Gelderland

#4df17: De Raad van Toezicht is niet omver te krijgen

Voormalig ArtEZ-studenten blazen vergeten genre nieuw leven in

Geïmproviseerde muziek zonder zang is vaak alleen besteed aan de echte liefhebbers. Fusion, de crossover tussen jazz en funk, is zo'n genre. Na Weather Report, in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw één van de bekendste vertegenwoordigers van het fusiongenre, is het vrij stil op dit gebied. Tot Snarky Puppy, niet toevallig één van de invloeden van De Raad van Toezicht. De twaalf 'toezichthouders' durven het aan om deze muzieksoort voor het grote publiek te spelen. Fusion 2.0 zogezegd.

Als De Raad van Toezicht op het Boog-podium wil soundchecken, staat Spidergawd aan de andere kant van het veld nog te knallen. Daar komt ook nog het traditionele Vierdaagsevuurwerk bij dat vanaf de Waal de lucht in knalt. Geen ideale voorbereiding, maar in het gekkenhuis dat Vierdaagsefeesten heet onvermijdelijk. Het twaalftal laat zich daardoor niet van de wijs brengen. Sterker nog: ze knallen gewoon terug.

"Wij zijn De Raad van Toezicht, geniet ervan," roept trompettist Joël Botma aan het begin. Wat volgt is een dampende set van funk, jazz, latin en nog wat meer spicy ingrediënten. Vol overtuiging blaast de kopersectie van de band iedereen achteruit. Daar kan geen Boeing 747 op Sint-Maarten tegenop. Natuurlijk, de twaalf muzikanten zijn technisch goed geschoold. Maar waar velen - met alle respect - in gepriegel vervallen, houdt De Raad van Toezicht het toegankelijk en dansbaar.

De stuwende ritmesectie met bassist Teun Creemers en percussionisten Janik Hüsch en Bouke Hofma houdt met hun funky spel de vaart er goed in. In 'Loco Jardino' vechten de laatste twee zelfs een heuse drumbattle uit. Bijna alle bandleden krijgen de gelegenheid hun skills te tonen. Ondanks dat deze niet kinderachtig zijn, wilt De Raad van Toezicht het publiek vooral vermaken. En dat is uitstekend gelukt.

HET MOMENT:
Om de groep schreeuwers die tijdens  'Londinium' de aandacht op weet te eisen als het moment bestempelen, zou de band te kort doen. Nee, terwijl de band al flink op stoom was, was het concert helaas ineens afgelopen.

Volg alle recensies, fotoverslagen en andere artikelen in ons dossier van de Vierdaagsefeesten.

 

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12