3voor12 Gelderland

4df19: De duisternis van The Psychotic Monks is onweerstaanbaar

Post-punkers grijpen het Valkhof bij de kladden met een weergaloze set

Joy Division. All Them Witches. Queens Of The Stone Age. Sonic Youth. Swans. Allemaal bands die prima bij het Valkhof passen. Gooi het in een blender en je krijgt The Psychotic Monks, een band die dan ook gemaakt is voor een spot op het Valkhof Festival. Met twee fenomenale experimentele post-punk-albums op zak kunnen ze live eigenlijk alleen maar teleurstellen. Maar dat doen ze niet.

Vanaf het moment dat de band aftrapt met ‘It’s Gone’ en ‘Isolation’, hoogtepunten van respectievelijk het eerste en tweede album, zitten de heren helemaal in hun muziek. Op adem komen is voor watjes, dus rijgen de Fransen indringende chanson aan indringende chanson. Een ware tour de force, zo u wil. We herkennen de bluesy riffs van All Them Witches, de dansbare grooves van Queens of the Stone Age en natuurlijk die duistere, traditionele post-punk, maar de groep speelt wel degelijk muziek met een eigen geluid. Een donker, meeslepend geluid dat je continu het gevoel geeft dat je op je hoede moet zijn voor de volgende experimentele uitspatting.

Dat voel je, maar dat zie je ook op het podium. Frontman Arthur Dussaux kan de dreiging die uit de muziek komt nauwelijks nog de baas, gitarist Martin Bejuy loopt als bezeten over het podium terwijl hij zijn gitaar mishandelt en ook toetsenist Paul laat zich bij tijd en wijle helemaal gaan. De gematigde lichtshow, het scherpe geluid, alles draagt bij aan de onheilspellende sfeer. The Psychotic Monks doen vandaag alles goed. Douze points.

HET MOMENT
Net als je denkt dat je The Psychotic Monks doorhebt, neemt Martin de microfoon van Arthur over voor ‘(Epilogue) Every Sight’, een nummer dat maar blijft dreigen en waarbij de climax om iedere hoek lijkt te kunnen komen. En net als juist die climax niet meer lijkt te komen, explodeert de band en gaat Martin als een bezetene tekeer. Een kwartier lang kun je niet anders dan ademloos toekijken.

3voor12 Gelderland doet dit jaar weer uitgebreid verslag van de Vierdaagsefeesten. Volg het dossier voor de laatste tips, recensies, foto's en andere relevante artikelen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12