3voor12 Gelderland

#4df21: Optreden van Solar Temple lijkt net een film van Tarantino

Sekteleiders blijken als psychedelische rockers ongevaarlijk

Op papier staat dit duo - beide leden zijn o.a. actief in Fluisteraars en Turia - voor een avond snoeiharde gitaarmuren in de hoek van de melodieuze black metal. Maar Solar Temple kreeg begin dit jaar van het Roadburn-festival de opdracht om een stuk te componeren en live uit te voeren op de Roadburn-livestream. En dat stuk, The Great Star Above Provides, blijkt ook vanavond eigenlijk vrij weinig met metal te maken te hebben. Geheel passend bij de uitstraling vanaf het podium speelt Solar Temple namelijk meer psychedelica dan doom, meer krautrock dan metal, meer The Grateful Dead dan Fluisteraars of Turia. 

Want ook die podium-uitstraling is allerminst metal. Met hun lange haren en hippie-outfits, spelend in gruizig filmisch licht, lijkt Solar Temple wel weggelopen uit een Quentin Tarantino-film. Beter dat dan uit de sekte waarnaar het duo zich vernoemde natuurlijk. De Order of the Solar Temple was namelijk een Frans-Zwitserse cult, vooral bekend door een serie moorden en massale zelfmoorden midden jaren negentig. Het duo dat vanavond in Doornroosje staat oogt een stuk minder gevaarlijk.

Solar Temple brengt de compositie als één lang geheel. Toch zijn er globaal zo'n vier delen te onderscheiden. Die beginnen doorgaans klein met een repetitieve gitaarlijn die dankzij drums, tweede gitaar (en een aantal loop-pedalen) en de vier (!) versterkertorens achter hen langzaam wordt uitgebouwd tot een minutenlange groove. Dat doet het duo ontzettend knap gezien de minimale bezetting - Mink Koops speelt zelfs gitaar terwijl zijn voeten drummen. De sporadische zang klinkt daarbij eerder sfeervol dan betekenisvol, al is ook die zang een stuk cleaner dan we gewend zijn van Turia. 

HET MOMENT
Jammer dat het merendeel van de set wat braafjes aanvoelt. Hoe tof die deelcomposities aanvankelijk ook in elkaar worden geknutseld, de minutenlange grooves zonder écht te schuren doen de aandacht regelmatig verslappen. Als gitarist 'O' tijdens het slotakkoord er ook een trommel bijpakt en zijn handen met gevoel voor dramatiek ten hemel heft, gaan we qua sekte-beleving full Hollywood. Dit optreden had, zeker met zo'n bandnaam, best wat gevaarlijker gemogen.

3voor12 Gelderland doet dit jaar weer uitgebreid verslag van de Vierdaagsefeesten. Volg het dossier voor de laatste recensies, foto's en andere relevante artikelen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12