3voor12 Gelderland

#4df21: Subliem Luwten blijkt perfecte afsluiter voor alternatief Valkhof

Op de drukste avond van de week houdt de nieuwe Nijmeegse het openluchttheater een uur lang muisstil

Wat kijkt Tessa Douwstra, beter bekend als Luwten, trots als ze voor het eerst “haar” Nijmeegse publiek kan begroeten. Want ja, sinds kort mogen we Luwten rekenen tot een van de parels van de Nijmeegse muziekscene. Vanavond is aan haar de eer om in haar nieuwe thuisstad het X Valkhof Festival 2021 af te sluiten. Helaas niet in het Valkhofpark zoals gewoonlijk, maar de combinatie van Luwten en het Openluchttheater de Goffert pakt in dit geval wel perfect uit.

Het optreden bestaat vanavond vooral uit werk van haar nieuwe album Draft, met een aantal toevoegingen uit haar debuutalbum. Het nieuwe werk brengt een hele nieuwe dimensie aan de muziek van Luwten. Het oudere werk kreeg nog wel eens de kritiek dat het te ingetogen was. Met toevoegingen als ‘Airport’, ‘Standstill’ en ‘Control’ van het nieuwe album gaat die kritiek echter allerminst meer op. Luwten bestrijkt nu het hele spectrum van klein en breekbaar tot groots en swingend.

Dit alles lijken Tessa en haar band met het grootste gemak te bespelen. Het viertal is zo goed op elkaar ingespeeld dat de individuele instrumenten voor je gevoel naar de achtergrond verdwijnen. Als luisteraar word je opgeslokt door de muziek, je wordt er deel van en ontdekt zo steeds weer nieuwe details.

HET MOMENT
Eigenlijk mag het hele optreden wel als moment aangedragen worden. Er hangt het hele uur lang een bijzondere sfeer in de Goffert. De hele week heeft het theater niet zo vol gezeten, en toch zit het hele publiek vanaf minuut één ademloos te luisteren. Luwten betovert vanavond de luisteraar en is daarmee wellicht de perfecte afsluiter voor het Valkhof Festival in deze vorm. Waar in andere jaren er vooral werd gehoopt op een knallende afsluiter die nog één laatste feestje kan bouwen, is het bezwerende van Luwten hier veel meer op zijn plaats. Al meedeinend en dromend wordt Nijmegen onderdeel van Luwten, en Luwten van Nijmegen.

3voor12 Gelderland doet dit jaar weer uitgebreid verslag van de Vierdaagsefeesten. Volg het dossier voor de laatste recensies, foto's en andere relevante artikelen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12