3voor12 Gelderland

#4df21: Judy Blank is een ontwapenend en gevoelig talent met dito nummers

Mini-dinosaurussen. Overal mini-dinosaurussen.

Mini-dinosaurussen. Overal mini-dinosaurussen. Misschien is de kerk niet de meest geschikte plek daarvoor (evolutietheorie iemand?), maar ze staan er wel. Ook op het podium in Stevenskerk vanavond: de jonge Utrechtse singer-songwriter Judy Blank die in 2014 debuteerde met When The Storm Hits en de afgelopen jaren haar Morning-trilogie uitbracht. De setlist bestaat uit nummers van die trilogie, maar ook uit voorproefjes van de nieuwe plaat. Die zal later dit jaar verschijnen en – zoals ze zelf zegt – synthesizers en drumcomputers bevatten, maar hier is het intieme indiefolk en americana met slechts gitaar en piano die ze brengt.

Terug naar de mini-dinosaurussen. Het verhaal? Toen ze door de coronapandemie thuis kwam te zitten - na succesvolle optredens op SXSW in Austin en het showcasefestival Americanafest in Nashville - waren die speelgoeddieren haar gezelschap in Utrecht waar ze tegen praatte. Nu touren weer enigszins kan, besloot ze die mini’s mee te nemen. Niet dat ze die beesten nog nodig heeft om tegen te praten, want dat doet ze deze avond volop tegen het publiek, vol humor, ontboezemingen en zelfspot. Bij het bespelen van de piano: ‘Ik speel live zelden piano, want ik ga zo’n ding echt niet meesjouwen, veel te zwaar.’ Die dinosaurussen komen overigens terug in een nummer op haar nieuwe plaat.

Blank is een ontwapenend talent die de grote galmende Stevenskerk omtovert tot een knusse huiskamer. De zenuwen die haar parten speelden voor aanvang zijn niet of nauwelijks te horen. Luister bijvoorbeeld naar het tedere ‘Tangled Up In You’, het kwetsbare ‘Who've You Been Loving Lately’ of het sensitieve ‘Never Said A Word’ (een duet dat ze deed met Dylan Earl maar vanavond solo) en het is niet te horen dat dit haar eerste solo-optreden sinds lange tijd is. Als ze besluit op de piano met ‘Feels Like Home’, een cover van Randy Newman zijn we getuige geweest van een optreden met jankend mooie muziek. Kippenvel.

HET MOMENT
Ach, dat er in de volle Stevenskerk soms meegezongen wordt door het publiek is wellicht niet conform de corornaregels, maar het schept wel een band. Een band die met een gloedvolle en emotionerende stem met een kleine snik erin gevoelig voor het voetlicht wordt gebracht door Blank.

3voor12 Gelderland doet dit jaar weer uitgebreid verslag van de Vierdaagsefeesten. Volg het dossier voor de laatste recensies, foto's en andere relevante artikelen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12