3voor12 Gelderland

#4df21: De Niemanders leggen met onvoorstelbare beheersing een gevoelige wereld bloot

Al hadden ze de deur op slot gedaan en de sleutel weggegooid

Rocco Osterman en Wout Kemkens behoeven geen introductie op 3voor12 Gelderland. Waar zij gaan, volgen meestal Gelderlands meest boeiende muzikale projecten. Daar is De Niemanders (2020) een overduidelijke bevestiging van. De belevingswereld van bajesklanten gevangen in grijpende tracks. Over de invloed van het werk op de lokale en nationale muziek is al veel gezegd. Impactvol dus, overweldigend, poëtisch. En dan nog dit hoofdstuk, op een nazomerige dinsdagavond, met de spreeuwen die langs de met lood belijnde ruiten vliegen, als aan de andere zijde van tralies. De Stevenskerk. Waar is het beter om te biechten of vergiffenis te zoeken voor de gevangenen?

De emoties en met name ook de onmacht van de delinquenten zijn in de muziek gezet. Probeer de hoge uithaal van ‘Kopfkino’ in te denken in een muisstille kerk waar het publiek ademloos gevangen is. De beheerste aanpak van vanavond lijkt een bewust opgezet resultaat, met de setting in gedachten. De meest swingende porties van gevangeniskunst laten ze dus achterwege, maar dat maakt geen snars uit. De houten stoeltjes geven te weinig soelaas voor de houdingen die mensen willen aannemen om dit op te nemen, om dit te voelen.

Het is een ongekend memorabele vertaling van vertelkunst naar een live performance, waarbij de tastbare energie ligt in het verhaal, de uitvoering en emoties vanachter de instrumenten. Plus, Rocco is inmiddels een showman van ongekende allure in Gelderland. Geen man in wijde omstreken die met zo’n intense uitstraling een tremolo-arm oppakt. Maar vanavond geldt dit eigenlijk voor het volledige plaatje op het podium, het vakmanschap van Wout, de rust en kalmte, de weinige woorden van de bandleden, de muziek en teksten die voor zichzelf spreken. Van de performance art van Maarten (ook al in een muziekvideo te zien) tot aan Edwin die zijn eigen ziel en zaligheid tentoonstelt en predikt vanaf zijn eigen podium.

HET MOMENT
‘Wij zijn De Niemanders’ galmt het in de openingstekst door de Stevenskerk die met majestueuze orgelklanken wordt opgewekt. Voelbaar in de armharen en over de ruggengraat. Iets speciaals volgde.

3voor12 Gelderland doet dit jaar weer uitgebreid verslag van de Vierdaagsefeesten. Volg het dossier voor de laatste recensies, foto's en andere relevante artikelen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12