3voor12 Gelderland

4df19: Julia Jacklin – Kwetsbaar, rauw en gevoelig

Introspectief repertoire houdt onverwacht goed stand in festivalsetting

De Australische singer-songwriter Julia Jacklin gooide in 2016 hoge ogen met haar debuutplaat Don’t Let the Kids win. Begin dit jaar verscheen opvolger Crushing, vol persoonlijke uitweidingen over destructieve relaties. De regen druipt nog van de bomen in het Valkhofpark wanneer de zangeres/gitariste samen met haar driekoppige Canadese begeleidingsband het podium betreedt. De melancholieke toon is al deels gezet.

Al vanaf de eerste noten van het sobere, monotone ‘Body’ wordt de weg voor de rest van het optreden uitgelegd. Jacklins indringende stem plaatst haar ontwapenende teksten tegen een vaak minimaal muzikaal decor. Het materiaal vergt wat van de luisteraar, maar afwisselend met gesloten ogen of strak in de verte starend weet ze het formaat van het park voor veel bezoekers al snel terug te brengen tot dat van een huiskamer.

Soms gaat het er steviger aan toe. ‘Good Guy’ en ‘Don't Know How to Keep Loving You’ bouwen subtiel op naar een luidere conclusie. Tijdens het fragiele ‘Turn Me Down’, waarbij de climax zonder enige muzikale begeleiding wordt vertolkt, wordt het publiek op het uiterste beproefd en begint het  rumoer op het terrein zich helaas enigszins te wreken.

Met de singles ‘Pool Party’, ‘Head Alone’ en de stevige afsluiter ‘Pressure to Party’, waar we een stevige Courtney Barnett-achtige rauwheid in terughoren, is iedereen echter weer helemaal bij de les. Het is bewonderenswaardig hoe een introvert oeuvre als dat van Julia Jacklin zo goed stand kan houden in een ogenschijnlijk zo uitdagende setting als het Valkhof Festival.

HET MOMENT
Wanneer bij ‘Don’t Let the Kids Win’ de band zich even van het podium terugtrekt, Jacklin alleen achterblijft en de regen voor de laatste keer deze avond even terugkeert constateert ze “it’s me against Mother nature right now.” Deze kwetsbare opstelling wordt beloond – we zien nauwelijks mensen het terrein verlaten.

3voor12 Gelderland doet dit jaar weer uitgebreid verslag van de Vierdaagsefeesten. Volg het dossier voor de laatste tips, recensies, foto's en andere relevante artikelen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12