Na het succesvolle debuut tijdens de Vierdaagsefeesten 2023 in het Valkhofpark bleef het even stil rondom Oh Hazar, in elk geval voor wat betreft hun podiumoptredens. Maar dat was een stilte voor de storm, want sinds begin van dit jaar kunnen we niet meer om Oh Hazar heen. Uitgeroepen tot een van de Future Icons 2024 door KINK lovende kritieken in de pers en een zeer goed ontvangen derde single 'City Lines'. Vanuit het onbekende duister is de band volop in het licht getreden.

Oh Hazar

Na een aantal succesvolle jaren in de Nijmeegse popscene, zijn Imke Loeffen en Stefan Kollee samen met Imanishi Kleinmeulman nu een andere weg ingeslagen. Volgend op de chansons van La Tres Illustre Compagnie du Chat Noir, de roots van Bootleg Betty en de duistere psych-grunge van The Naked Sweat Drips klinkt Oh Hazar als een nieuw muzikaal avontuur. Geen van de eerdere stijlen komt terug en toch zijn Imke en Stefan beiden herkenbaar aanwezig. 

Oh Hazar is bedoeld als een totaalbeleving. Muziek, teksten, performance en licht vormen een geheel, een nieuwe wereld waarin het publiek wordt meegevoerd van het duister naar het licht en weer terug. Daarbij is ruimte voor een eigen invulling, de show daagt uit tot nadenken en leidt hopelijk tot een onvergetelijke avond.

Het concert

Oh Hazar
ep release Clair Obscur
Zaterdag 27 januari 2024
Merleyn Nijmegen

Oh Hazar bestaat uit:
Imke Loeffen, gitaar en vocals
Stefan Kollee, gitaar en vocals
Imanishi Klein Meulman, drums
Gast: Pauline Timmerbeil, bas

Oh Hazar

Geen gevaar, geen willekeur

Oh Hazar, dat klinkt als ‘hazard’, een gevaarlijk risico. Maar niets is minder waar. Het Franse au hasard vertaalt als ‘willekeurig’, maar ook daar kunnen we Oh Hazar niet van betichten. Alles in de muziek en de optredens is bewust bij elkaar gezocht: de tegenstellingen, de verschillende kunstvormen, de teksten en muziek, het artwork en de videoclips. De muziek bouwt zich zorgvuldig op en verenigt verschillende stijlen. De bandnaam is ontleend aan een track van de Belgische band Dans Dans, 'Au Hasard', wat gaat over macht en afstand tot elkaar. En de muziek van Oh Hazar is bedoeld om daar een antwoord op te geven: weg met de machthebbers in ivoren torens die in hun machtswellust alleen maar steeds gekkere dingen gaan doen.

Oh Hazar

De releaseshow

De avond in Merleyn start met een opening door geluidskunstenaar Yuri Landman. De beschrijving in de aankondiging belooft veel maar valt een beetje tegen. Op het podium staan drie versterkers, elk gekoppeld aan een houten bak met een ronddraaiende arm. Pas na een tijdje wordt door het publiek de verbinding gelegd tussen beeld en geluid en probeert een enkeling voorzichtig of hierin verandering kan worden aangebracht. En dat lukt: door het schuiven met de blokjes langs de rand verandert het ritme. Maar dat zal het gros van het publiek ontgaan zijn want de installaties staan laag. Alleen degenen die helemaal vooraan staan kunnen er bij en na de tweede rij is er al niets meer van te zien.

Setlist

White dove
Ivory
Stapler’s
F.N.A.S.P.
Siren’s call
The best
Justice
Down
Calypso
Red
City Lines

Oh Hazar

Warme toejuichingen

Na het intro betreedt de band onder warme toejuichingen het podium. Ze ogen ontspannen en zelfverzekerd. Het is spelen voor eigen publiek natuurlijk, een thuiswedstrijd in Nijmegen maar de serieuze overtuiging is daar niet minder om. In een fraaie show wordt de complete tracklist van Clair Obscur ten gehore gebracht waarbij goed is te merken dat ‘live’ echt iets toevoegt aan de gelaagdheid en de spanning van diverse nummers. Zoals het indringende nummer 'The Best', dat door Imke fluisterzacht wordt afgesloten voor een doodstille zaal. De interactie tussen de bandleden werkt prima en er is ook goed contact met de zaal. De drie vaste bandleden worden live vergezeld door bassiste Pauline Timmerbeil, die bescheiden op de achtergrond een niet onbelangrijke rol staat te spelen.

Na afloop is er nog een gezellige nazit en gaan de EP en andere merchandise grif over de toonbank. Oh Hazar heeft nu al bewezen een stevige plek in de Nijmeegse muziekscene te verdienen.

Oh Hazar

Oh Hazar