De redactie hanteert het zwaard van Vrouwe Justitia en spreekt recht over wat rond is: de oogst van het zwarte goud en de glimmende schijfjes. Deze keer de debuut-ep van Oh Hazar - Clair Obscur.

De band

Oh Hazar uit Nijmegen is het best te omschrijven als een alternatieve artpop-band, waarbij ook indierock en postpunk deel uitmaken van het bandgeluid. Oh Hazar bestaat drie leden, te weten Imke Loeffen (vocals en gitaar), Stefan Kollee (gitaar) en Imanishi Kleinmeulman (drums). Live voegt Pauline Timmerbeil de bas toe aan het bandgeluid en Judith Renkema deed dat juist in de studio. De drie kernleden hebben allen al jaren podiumervaring in bands als Bootleg Betty, The Naked Sweat Drips en The Grand East. Oh Hazar is anders. Muziek wordt gecombineerd met andere kunstvormen zoals theater, film en grafische vormgeving. Oh Hazar maakte afgelopen jaar haar live-debuut op het Valkhof Festival in Nijmegen en maakte daar meteen indruk. Onlangs uitgeroepen tot KINK Future Icon 2024, samen met internationale acts als Heartworms en Picture Parlour en Nederlandse acts Hiqpy, Library Card, Nusantara Beat en Thames. Oh Hazar krijgt hiermee een jaar lang de support van de alternatieve radiozender. A.s. zaterdag 27 januari presenteert de band haar eerste ep Clair Obscur in een uitverkocht Merleyn, gevolgd door een releasetour door Nederland. Hoe luidt het oordeel van 3voor12 Gelderland?

De muziek

Imke Loeffen en Stefan Kollee hebben de tijd genomen voor dit project. Er is geschaafd aan het geluid, er is geschreven en gerepeteerd om almaar duidelijker te krijgen wat ze precies wilden vertellen. Oh Hazar zoekt de grens op tussen tegenstellingen. Geen middentinten of poldermodel, maar scherpe keuzes, uitgesproken contrasten en botsende grenzen. De titel van de ep, Clair Obscur, is ook niet zomaar gekozen. Het is vernoemd naar de Italiaanse schilderstijl die fel licht naast eindeloos donker zet. Tegenstellingen die de band ook in hun muziek laat horen; van dromerige triphop naar ruig gitaarwerk.

Ook het uitbrengen van deze debuut-ep is zorgvuldig voorbereid. Vorig jaar juni al verscheen de eerste single ‘Ivory’, er is met grote regelmaat een nieuwsbrief rondgestuurd naar iedereen die de band al vroeg in het vizier had, eind oktober kwam ‘F.N.A.S.P.’ uit en werd de releaseshow van de ep aangekondigd. Inmiddels die helemaal uitverkocht en wordt daags voor de release van Clair Obscur nog een single gedropt; ‘City Lines’, de opener van de ep. Ook hier komt het scherpe contrast terug: zangeres Imke Loeffen schreef het nummer in een periode van rouw, op zoek naar licht in complete duisternis. De emotie in haar stem is goed te horen, ze zingt overtuigender dan ooit. De filmische track verschijnt met een videoclip gemaakt door filmmaker Poeria Abdolbaghai.

Niemand minder dan Simon Akkermans (C-Mon & Kypski) werd gestrikt voor de productie, die zorgt voor kristalhelder geluid met ruimte voor subtiele geluidseffecten. Dit laat hij goed horen in ‘Down’, dat in alle muzikale hysterie herinneringen oproept aan uitersten als De Staat en PJ Harvey. Oh Hazar is ook sexy, zoals onbeschaamd bezongen wordt in ‘F.N.A.S.P.’ Lekker sleazy gezongen, hoog tempo, waarbij het hoogtepunt niet kan uitblijven. ‘Ivory’ heeft een mooie tekst en sterke opbouw. Hierin werkt de samenzang tussen Imke en Stefan ook erg goed.

‘Justice’ en ‘The Best’, de laatste twee nummers zijn nieuw. De eerste is een rocksong waarin het gitaargeweld een hoofdrol speelt, ondanks het dwingende drumwerk van Imanishi en meer subtiliteiten in het nummer. Afsluiter ‘The Best’ is een song is die je raakt, recht in het hart. Een ode aan de veel te vroeg overleden Kristian Strik. Mooi gedragen gezongen en gespeeld.

Het oordeel

Oh Hazar is anders dan de gemiddelde pop/rockband. Er wordt geëxperimenteerd met andere kunstvormen, tegenstellingen worden bewust opgezocht. Oh Hazar is een artpopband. Er is over alles goed nagedacht. Over de teksten, over de muziek, maar ook over het uiterlijk, in de vorm van clips, het artwork en de verpakking. Dit past bij Oh Hazar, dit past bij Clair Obscur, dit past bij een bijzonder product. Er is gekozen om niet klakkeloos alle muziek op de verschillende streamingplatforms zoals Spotify te plaatsen, maar enkel fysiek uit te brengen in de vorm van een luxe box met artwork, muziek en de songteksten. Het gebodene is van hoge kwaliteit. Het mag dan slechts gaan over een ep, wel zijn alle zes tracks goed. De opbouw van de tracklist klopt en Oh Hazar weet meerdere stijlen bij elkaar te brengen. Dit levert een verslavende trip vol alternatieve artpop, indierock en postpunk op en doet uitzien naar meer materiaal. Maar we geven ze de tijd om hier rustig aan te werken tot het helemaal perfect is.

Clair Obscur is verkrijgbaar als deluxe cd box