De Nijmeegse band Habitants draait al een tijdje mee. Opgericht in 2015 brachten ze in 2018 hun eerste album One Self uit, dat goed werd ontvangen en naar meer smaakte. Dat meer krijgen we donderdag 18 april voorgeschoteld bij de releaseparty van het tweede album Alma in een volgepakt Merleyn.

Alma

Het is een feestje met vrienden, bekenden en muziekliefhebbers. Het podium in Merleyn leent zich uitstekend voor een goed contact met het publiek en dat is er ook. Frontvrouw Anne van den Hoogen onderbreekt een paar keer de flow van het optreden voor een praatje met het publiek, gewoon omdat ze zo blij is dat iedereen er is. Meteen daarna neemt ze het publiek weer mee in het verhaal van Alma.

Het concert

Habitants
Donderdag 18 april 2024
Merleyn Nijmegen

Alma bestaat niet. Zij is het personage dat haar verhaal vertelt op dit album. Alma (Spaans voor ‘ziel’) probeert zich staande te houden in een chaotische wereld. Zij worstelt met haar innerlijke aspecten, soms surfend op de golven van het leven om dan weer diep te verzinken in een zee van eenzaamheid. Haar strijd vormt de rode draad die de songs op het album verbindt waarbij de grote vraag is: is Alma eigenlijk menselijk?

Habitants

Mysterieuze soundscapes

Hoewel Habitants dus al bijna 10 jaar bestaat en ook al op Nijmeegse podia heeft gestaan, is de band nog wel relatief onbekend bij het grote publiek. Met het debuutalbum One Self uit 2018 heeft Habitants zichzelf al op de kaart gezet als een opkomende kracht in de alternatieve muziek-scene. Bij de eerste tonen vanavond grijpen de mysterieuze soundscapes je meteen vast.

Tijdens het optreden bouwt Habitants aan een  melancholisch, mysterieus en dromerig muzikaal landschap waar moeilijk een stempel op te drukken is. Termen als trip hop, shoegaze of symfonische rock passen een beetje maar ook elementen van folk, dark wave en gothic zijn te herkennen. Dat is ook niet zo vreemd, want de band is opgericht door gitarist René Rutten van The Gathering, samen met zijn vrouw Gema Perez die toetsen en gitaar voor haar rekening neemt. Het prachtige etherische stemgeluid van Anne van den Hoogen (ook bekend van de indiefolkband Rosemary & Garlic) zorgt voor een mysterieuze sfeer, ondersteund door de soms tribal klinkende drums van Jerôme Miedendorp de Bie. Mirte Heutmekers op bas completeert de band.

Habitants

Het verhaal van de band

Zoals Anne af en toe tussendoor vertelt, is het verhaal van Alma niet letterlijk het verhaal van de band, maar ze zijn wel met haar meegegroeid. Er is sprake van vriendschap, vertrouwen, je openstellen en delen met elkaar. Vandaar dat als symbolisch gebaar het eerste exemplaar van het album op het podium wordt uitgereikt aan Gema, volgens Anne de verbindende factor in de groep, de echte teamcaptain. Het ziet er uit alsof Gema echt overdonderd is, en na een kort emotioneel dankwoordje gaat de show weer door.

Na het prachtige nummer ‘The waiting room’, verlaat de band zogenaamd het podium om meteen weer terug te keren voor een toegift. Dat is de running gag in Merleyn: de band kan niet ‘af’ gaan want dan moet ze zich door het hele publiek een weg banen en weer terug, dus moeten zij doen alsof. Na de derde toegift is het echt voorbij, dan is er tijd voor napraten en een bezoekje aan de merch tafel waar al vooraf gesigneerde exemplaren van Alma grif over de toonbank gaan.

Setlist

Bury the earth
Cod fishing
Morgen
Winter
If I knew
Meraki
Highways
Runners
Alma
The waiting room
---
Magnolia
Soul traveller
Youth

Habitants

Habitants