We hebben er zes jaar op moeten wachten, maar vandaag, 30 maart 2024, vindt dan eindelijk de release plaats van het tweede album Building A Cathedral van STÄSJ, het muzikale alter ego van de Nijmeegse musicus en componist Stefanie Janssen. Vrienden, bekenden en muziekliefhebbers zijn samengestroomd in Brebl op het Honigcomplex om hiervan getuige te zijn. De titel van het album verwijst niet zozeer naar een bestaande kathedraal als wel naar het proces om er eentje te bouwen. Daarvoor heb je specialisten nodig op elk gebied en volhouders en verbinders. Met haar album brengt Stefanie een ode aan de mensen met de lange adem, mensen die geduldig bouwen aan vertrouwen en verbinding, mensen die nieuwsgierig op weg zijn naar een toekomstig doel.

Onrust

En die nieuwsgierigheid is zeker aanwezig op deze Stille Zaterdagavond in Brebl. Nadat Stefanie al maandenlang kwistig heeft gestrooid met korte inkijkjes via sociale media – hier een fundament, daar een steunbeer of een stukje glas-in-lood – zijn we natuurlijk razend benieuwd naar het hele gebouw. De verwachtingen zijn hooggespannen en het publiek wordt zeker niet teleurgesteld

Het concert

Albumrelease STÄSJ
Building a Cathedral
Zaterdag 30 maart 2024
Breble Nijmegen

Maar eerst is het de beurt aan het voorprogramma. Onrust is het soloproject van de Belgische elektronische kunstenaar Wendy Mulder en in tegenspraak met de naam brengt zij rustige psychedelische ambient techno ten gehore. Ze speelt op een balkonnetje hoog boven het café van Brebl. Vanuit de zaal was ze niet of nauwelijks te zien en was er ook jammer genoeg geen interactie met het publiek. Na een half uur spelen verliet ze, vrijwel ongezien, weer haar podium en was het – na een korte pauze – de beurt aan de bouwmeester van de avond.

Onrust

Contact en verbinding

Als Stefanie het podiumpje betreedt is het meteen gevuld. Niet alleen dankzij haar volumineuze kleding want haar enorme persoonlijkheid vult de zaal tot in de kleinste uithoeken. Stefanie zingt niet voor zichzelf maar is ook voortdurend in contact met elk individu in het publiek. 

De muziek van STÄSJ is soms behoorlijk abstract en experimenteel maar toch is er een duidelijk herkenbare sound. Vooral dankzij haar enorme stembereik bouwt zij spannende en uitdagende muzieksculpturen vol poëzie en onverwachte doorkijkjes.

Setlist

Urtling
Human condition
Palaces, houses, huts
Behind glass
Pluto
Cathedral
The keeper
Lady with arrows

toegift: I feel love (Donna Summer)

STÄSJ

Hoe bouw je een kathedraal?

Gedurende tweeënhalf jaar heeft Stefanie gezaagd, getimmerd en gemetseld. Ze nam de tijd om te beeldhouwen en bij te schaven tot er een organisch geheel ontstond. Daarbij kwamen diverse persoonlijke thema’s aan bod zoals de zorg voor haar moeder en ook de nasleep van corona speelde een rol. Het geheel werd in acht fraai op elkaar aansluitende composities verwerkt tot een muziekstuk dat uiteindelijk staat als een kathedraal.

Stefanie zelf neemt het leeuwendeel van het project voor haar rekening: zang, keyboard, synths en beats en natuurlijk haar eigen expressieve gezicht en weidse gebaren. Op het podium wordt zij geflankeerd door Rosa Ronsdorf voor de backing vocals en electronics en Nina de Jong op drums en electronics. Op het album zelf speelt Richard van Kruysdijk mee, waarmee zij al eerder samenwerkte.

Building a Cathedral gaat niet alleen over het storten van een fundament of het stapelen van stenen. Het gaat ook over het leven met een doel in zicht. De weg er naartoe is niet altijd voorspelbaar, er komen moeilijkheden op je pad en soms duurt het lang voordat de kathedraal vorm krijgt maar uiteindelijk komt er een resultaat. Gedurende drie kwartier neemt Stefanie ons mee op dat pad, in woord en gebaar en vooral in muziek. Drie kwartier lang bouwen wij met haar mee aan een mystiek en mysterieus bouwwerk. 

En flauw om te zeggen maar ja, veel te snel is de avond alweer voorbij. Gelukkig ligt daar het album, zowel op vinyl als op cd en is er dankzij de fraaie uitvoering van dit geheel ook veel om na te genieten.

STÄSJ

STÄSJ