Pinksterweekend betekent zoals altijd dat in Nijmegen het Music Meeting Festival plaatsvindt. In een zonovergoten Park Brakkenstein treden drie dagen lang muzikanten op uit alle windstreken. Alleen al op de laatste dag van het festival komen er Japanse, Hongaarse, Finse, Farsi, Italiaanse, Spaanse en Nederlandse songteksten langs en reiken de genres van jazz en Afro-Latin tot postpunk en progrock. Op Music Meeting kan je even goed een elektrische gitaar tegenkomen als een Japanse luit (biwa), een Finse citer (kantele) of een Turkse kemenche.

Music Meeting Pinkstermaandag

Het festival is dit jaar georganiseerd rond het thema ‘the light is always changing’, maar op de maandag van Music Meeting is het toch vooral de meeting uit de naam van het festival wat in veel acts terugkomt. De ontmoeting tussen Ottomaanse hofmuziek, Turkse volksmuziek en hedendaagse klassieke muziek van het Dareyn Quartet bijvoorbeeld. Of de ontmoeting tussen ritme en melodie bij Jamie Peet en Niels Broos. 

Het Festival

Music Meeting Festival
Park Brakkenstein, Nijmegen
Maandag 29 mei 2023

Website: Music Meeting Festival

Een van de spannendste ontmoetingen vindt plaats bij PoiL Ueda, bestaande uit de Franse progrockband PoiL en de Japanse zangeres en biwa speelster Junko Ueda. Samen vertellen ze de epische verhalen van twee Japanse clans. De combinatie lijkt voor een deel van de bezoekers te spannend, maar degene die blijft zitten krijgt een aantal prachtige verhalen mee, ook zonder het Japans te beheersen.

Poil Ueda

Het Hongaarse MORDÁI brengt volksmuziek en hedendaagse postpunk bij elkaar. Door de grote dynamiek en het gebruik van saxofoon lijkt het soms wel alsof er een Hongaarse versie van Black Midi in Park Brakkestein optreedt. Zelfs bij de muzikanten die solo op het podium staan zet de ontmoeting zich voort. De Finse Maija Kauhanen brengt de kantele, een Finse citer, samen met huis-, tuin- en keukenvoorwerpen die ze allemaal tegelijkertijd bespeelt. Elk van haar ledenmaten bespeelt minstens een of twee instrumenten en toch weet ze het allemaal tot een prachtig harmonisch geheel te brengen. De meest bijzondere ontmoeting vinden we ten slotte op het podium bij Liraz, die haar Iraanse en Israëlische wortels bijeenbrengt. De in Israël geboren zangeres brengt de traditie van Iraanse psychedelische muziek uit de jaren zeventig, van voor de revolutie, weer tot leven.

Mordái

Maija Kauhanen

Liraz