Op 25 mei wordt op Evenemententerrein de Bleek in Doetinchem Achterland XL georganiseerd. Op de line-up staan KUZKO, Blanks en DI-RECT. De avond is het startschot voor Achterland, een festival dat het hele weekend van Pinksteren plaats vindt. Hoewel alle andere dagen gratis zijn, wordt er voor vandaag entreegeld gevraagd, maar met de leuke en bekende bands die op het podium zullen staan is dat goed te begrijpen. 

AchterlandXL

Het festivalterrein is gezellig maar toch ruim opgezet, met verschillende foodtrucks, meer dan genoeg tafeltjes en stoeltjes en als blikvanger het hoofdpodium met prachtige lichtinstallatie. Aan de zijkant staan al een paar kleine bands te spelen terwijl de vroege festivalbezoekers genieten van hun avondeten. De sfeer is er gemoedelijk, met mensen van alle leeftijden. De zon schijnt en de temperatuur is ideaal voor een festival.

Het concert

Donderdag 25 mei 2023
Achterland XL, Doetinchem
DI-RECT
KUZKO
Blanks

Met op de achtergrond de ondergaande zon en de kerk van Doetinchem belooft het een mooie avond te worden. Aan het begin is het nog rustig, wellicht omdat veel mensen net uit hun werk komen en eerst even willen eten. Gelukkig wordt het later op de avond drukker, maar propvol voelt het niet. En eigenlijk is dat ook wel prettig.

KUZKO

KUZKO

De eerste artiest die vanavond mag spelen is KUZKO. Al vooraf is het podium versierd met alpacaknuffels, en het belooft daarom ook in ieder geval een gezellig optreden te worden. Het is op het veld vooraan nog verrassend rustig wanneer de bandleden het podium betreden. Het duo heeft als begeleiding een drummer en een toetsenist meegenomen. Direct vallen de foute glitterpakjes van de twee vocalisten op, maar het valt ook op dat deze band vanaf het begin geen enkele fout maakt. De zang is zuiver en de muzikanten spelen elk nummer strak, maar zorgen ook dat er ruimte is voor plezier door het hele podium te gebruiken en door samen gesynchroniseerde danspasjes te doen. Ook de sketches tussen de nummers door vallen op, want die zijn in groten getale aanwezig, bijvoorbeeld wanneer de zangeres voor het nummer ‘Pills’ een pilletje aangereikt krijgt door de frontman, die ze met water doorslikt. Of bij het nummer ‘The Singer Wants the Drummer’, waar diezelfde frontman de zangeres aan het einde de backstage in tilt om pas een aantal minuten later terug te keren op het podium. Hoewel al die sketches tussendoor zouden kunnen afleiden van de show of lichtelijk ongemakkelijk kunnen zijn, is dat bij KUZKO geen enkel moment het geval. Voor het laatste nummer vraagt frontvrouw Danique het aanwezige publiek naar voren te komen, en gelukkig doet het Doetinchemse festivalpubliek dat, om zo nog één keer mee te kunnen springen op deze gigantisch leuke liveband.

Blanks

Blanks

Daarna is Blanks, het project van multi-instrumentalist Simon de Wit, aan de beurt. Hij en zijn begeleidingsband zijn strak gekleed in zwarte pakken. Bij het eerste nummer moet de frontman nog even los komen, maar vanaf het tweede nummer gooit hij de schroom van zich af en begint hij te dansen, wat ook voor het publiek aanstekelijk werkt. Blanks is voor het grote publiek vooral bekend als YouTube-ster, die samen met zijn fans nummers maakt, of als deelnemer aan het tv-programma De Beste Zangers. Daar speelt hij slim op in, door het veelvuldig te benoemen en bekende nummers en covers te spelen. Samen met de muziekstijl, die vooral als toegankelijk kan worden beschreven, maakt dit het optreden soms een beetje voorspelbaar. Met zijn enthousiasme lukt het hem toch om de mensen mee te krijgen. En juist de 80’s pop die Blanks maakt, is een heel fijn genre voor deze zonnige avond in mei. Nogmaals, spannend is het niet, maar een goed optreden was het wel. En dat is ook wat waard.

DI-RECT

DI-RECT

Ondertussen koelt het af op het festivalterrein. Als afsluiter van de avond mag DI-RECT spelen en het wordt duidelijk dat veel mensen vooral hiervoor een ticket hebben gekocht, want waar het bij KUZKO en Blanks nog aardig rustig was, staat het veld nu helemaal vol. Dat betekent ook dat de band erg weinig hoeft te doen om het publiek mee te krijgen. De eerste paar nummers van de set klinken niet slecht, maar missen wat overtuiging, wellicht ook omdat het vooral minder bekende nummers zijn. Langzaam beginnen zanger Marcel Veenendaal en gitarist Spike mee te bewegen op hun muziek. In de tweede helft van het optreden worden de nummers bekender en begint het publiek nog meer mee te zingen. Dat lijkt ook de band door te hebben, want ze krijgen steeds meer energie. Tussendoor spelen ze ‘Soldier On’, een rustig en intiem nummer waarbij opvalt hoe goed de stem van Marcel is. Vanaf dat moment blijft het niveau hoog, en dan wordt pas echt duidelijk waarom DI-RECT één van Nederlands bekendste en geprezen bands is. Nog een paar nummers spelen ze, voordat ze na een diepe buiging het podium verlaten. Het is een prachtige afsluiting van een avond waar alle drie bands hun niveau halen en op momenten verrassen. 

DI-RECT