De redactie hanteert het zwaard van Vrouwe Justitia en spreekt recht over wat rond is: de oogst van het zwarte goud en de glimmende schijfjes. Deze keer het nieuwe album van Dan Hair - Contrary To Popular Belief, You Are Not Special.

De artiest

Dan Hair is het alias van Daan van Haren, de Nijmeegse muzikant die sinds een paar jaar ook volwaardig lid van indierockband The Hubschrauber is. Tevens was hij een van de drie oprichters van het bijzondere chansoncollectief La Très Illustre Compagnie Du Chat Noir, dat eind 2022 na 14 jaar heeft besloten om er een punt achter te zetten. Zo’n zes jaar geleden verscheen Living In The Night, het debuutalbum van Dan Hair en ondanks dat hij al eerder met een opvolger wilde komen is Contrary To Popular Belief, You Are Not Special pas zijn tweede soloalbum. Goed werk heeft tijd nodig, waren er een aantal levensveranderende gebeurtenissen en heeft hij ook nog zich beziggehouden het schrijven van muziek voor verschillende films.

De muziek

Het album opent met ‘Damocles’. Lekker uptempo nummer, waarbij meteen opvalt dat Dan Hair zijn schroom heeft laten vallen. Hij zingt voluit (en roept hierbij herinneringen op aan Grace Slick van Jefferson Airplane nota bene). Muzikaal mag het ook allemaal wat gekker. Eindigend met piepende gitaarklanken, net zoals op zo’n beetje alle alternatieve gitaarplaten uit de jaren negentig van de vorige eeuw. Check ook de lyric video van deze track.

Daan van Haren is niet alleen geïnspireerd op het geluid van jaren negentig bands als eels, Sparklehorse en Radiohead en cultheld Elliott Smith. Uiteraard zijn The Beatles van invloed en het lijkt alsof er meer jaren zestig en zeventig muziek van invloed is geweest op zijn tweede album.

Het magnifieke ‘Sincerely D.H.’ is een alles-uit-de-kast nummer waarbij Dan Hair aantoont heel goed verschillende disciplines te beheersen. Krassende gitaren, ingetogen pianoloopjes, koortjes. En ook enige mate van zelfspot ontbreekt niet. Top.

Het is duidelijk dat Dan Hair nog verder wilde gaan in zijn muziek. Er zijn klassieke klanken (‘Etude No.1 in Em’), er wordt getokkeld op de gitaar in ‘To Speak Or To Die’ en het tweede nummer op het album, ‘Silence’, is meteen ook één van de sterkste nummers. Piano driven, maar ook hier mogen de gitaren lekker smerig rocken. Hij pakt uit met ‘Devil’s Advocate’, een razend knap lied met mooie melodielijn én lekker dissonante klanken, eindigend in kolkende noise. Meteen daarna het prachtige Beatlesque ‘Amygdala’. Met akoestische gitaar, mooi klinkende drums en koortjes. De stem van Dan Hair klinkt warm en tijdloos. Ook het wegstervende slot past uitermate goed bij dit liedje.

Het warme toetsengeluid maakt van “Diane 2.40 PM What Am I Doing?” een intiem nummer, waarbij het lijkt alsof alle instrumenten en stemmen minder hard zijn opgenomen, speciaal omdat het midden in de nacht is. Dat levert iets heel speciaals op, waarbij ook hier invloed van The Fab Four niet te onderschatten is.

Vreemde eend in de bijt is de afsluiter ‘Nearly Lost You There’. Het lange nummer van het album is bijna volledig instrumentaal. We horen breed uitwaaierende klanktapijten, “vallende pianoklanken” en het eindigt met een minutenlang outro van donkere blaasinstrumenten.

Het oordeel

Dan Hair heeft zijn schroom laten vallen. Stond hij zes jaar geleden ten tijde van het debuut Living In The Night soms nog wat ongemakkelijk op het podium, nu horen we een muzikant de meters heeft gemaakt. Solo, met La Très Illustre Compagnie Du Chat Noir, maar vooral met The Hubschrauber. Dat zorgt ervoor dat Contrary To Popular Belief, You Are Not Special volwassen klinkt. Het album doorkruist vele genres, maar voelt nergens geforceerd aan. Het is proeve van bekwaamheid en ondanks de inspiratie uit het (verre) verleden klinkt het album eigentijds. Dat Dan Hair dit ook live naar het podium weet te vertalen, bewees hij samen met zijn begeleidingsband The Extentions al eerder deze maand tijdens de releaseshow in een volgepakt Merleyn.