Niet praten, maar spelen. Dat zou zo maar het motto van Smoking Alaska kunnen zijn. In stilte kruipen de vier muzikanten donderdag 15 september het podium op van de Bovenzaal in het Arnhemse Luxor Live. De Duivense indierock-band presenteert vanavond zijn gloednieuwe ep Days With no End aan een uitgelaten publiek. De ep gaat in op thema’s als eenzaamheid en afscheid nemen.

Smoking Alaska

Terwijl de band opent met het intieme instrumentale intro ‘A Deep Breath’ lijkt voor een deel van de bezoekers de opkomst van de band nog te zijn ontgaan. Alsof zij zich bevinden op een zomers terras, want er wordt nog volop gepraat waardoor deze opening bijna vervalt tot achtergrondmuziek. Maar de herfst staat voor de deur en Smoking Alaska is vastberaden hun publiek in passende sferen te brengen. Zodra de melancholische gitaarriff van titeltrack ‘Days With No End’ met zijn karakteristieke strakke bas en drum wordt ingezet, waan je je direct in je eigen huiskamer, met je ogen dicht luisterend terwijl de regen op het raam tikt.

Het concert

Smoking Alaska, releaseshow ep Days With no End
Donderdag 15 september 2022
Luxor Live Arnhem

Glimlachende blikken

“Dit is een soort van ons eerste optreden na bijna drie, vier jaar of zo”, laat zanger Alex Nas halverwege het optreden weten. Iets dat bij aanvang niet geheel onopgemerkt is gebleven. Zijn unieke hoge zangstem heeft wat tijd nodig om op te warmen en weet de kracht van de bas en drums soms niet te trotseren. De verstaanbaarheid van de woorden gaat hier en daar verloren en dat is zonde want de teksten zijn poëtisch. Na een nummer of drie komt de geoliede machine op gang. Glimlachende blikken worden uitgewisseld en de gitaren steeds meer van links naar rechts gezwierd. “Voor het volgende nummer hebben wij een heel ingewikkelde choreografie bedacht, het zou leuk zijn als jullie mee doen,” grapt Thijs Gieben. Hij beantwoordt hiermee het publiek met een schreeuw om wat interactie. 

Smoking Alaska

Days With no End

Hoewel het optreden in het teken staat van Days With no End, trakteert de band het publiek ook op ouder materiaal, met als hoogtepunt ‘Through the Blue.’ Een twinkelende gitaartoon wordt onverwachts vergezeld door een solomoment voor bassist Frank Peters, die onder het genot van een joelend publiek zijn plek onder de rode spotlights opzoekt. Een dynamische climax, waarin het publiek meedeint op de golven tussen kwetsbare vocalen, uitbouwende gitaarpartijen en basriffs die in elkaar grijpen en vloeiend transformeren. Het upbeat ‘Keep Me in Your Mind’ schudt het publiek weer wakker. De drums van Wiebe Beernink met stuwende kick in het refrein van het nummer doen hun werk. Er gaat een aantal armen de lucht in en het publiek zingt voorzichtig mee.

Ook de single uit 2018 ‘Allegory of the Cave’ verrast. Een onheilspellend geluid wordt gevormd door marcherende drums, een distorted gitaar en roepende harmonieuze vocalen die door de zaal galmen. Het doet denken aan een storm die op komst is, gesymboliseerd door de flitsende lichten aan het plafond. Het bijna punk-achtige ‘Tightwire’ dat daarop volgt, bevestigt dit vermoeden. Als een herfststorm dendert het nummer door de zaal. 

Smoking Alaska

Casual en combat boots

Casual gekleed in zwarte T-shirts en combat boots lijkt deze band recht uit de repetitieruimte het podium van LuxorLive opgestapt te zijn. Het luide applaus wordt met een bescheiden 'dank je wel' in ontvangst genomen wanneer tijdens de bliksemsnelle encore het publiek “we want more” roept. Geheel terecht overigens na de fraaie uitvoering van ‘Color Me In’. Het viertal stapt daarna even stilletjes als in het begin het podium weer op. 

Die bescheidenheid geeft ze charme. Maar het is niet slechts een gunfactor. Aan het einde van de avond wordt er voorzichtig geheadbangd en aan de rand van het podium uitvoerig gedanst. De afsluiter ‘Into Motion’ doet zijn naam eer. De meezingbare lyrics “oh oh oh” zorgen voor een uitgelaten sfeer. Met een juiste dosis dynamiek en melancholie, scherpe teksten, herkenbare vocalen, dromerige extensieve gitaarpartijen en een strakke bas en drum weet Smoking Alaska het publiek te betoveren. Een uniek recept, waarmee de luisteraar de herfstperiode wel gaat doorkomen. 

Setlist

A Deep Breath
Days With No End
Sirens In The Sky
Souvenir
Through The Blue
Reeling It In
Keep Me In Your Mind
Bring You Home
Allegory Of The Cave
Tightwire
Disconnect
Colour Me In
Into Motion

Smoking Alaska

Smoking Alaska