De Nijmeegse band Thaïti heeft besloten om er na 7 jaar een punt achter te zetten. De band bracht gedurende die tijd één album en diverse singles uit, speelde shows in binnen en buitenland, was het voorprogramma van Kakkmaddafakka in Doornroosje, deed mee aan de Roos van Nijmegen en de Popronde en won in 2022 een 3voor12 Gelderland Award voor Beste video met de clip van 'Il Giorno'. De band stond met hun opzwepende mix van rock, surf en disco live altijd garant voor feest.

Nu volgt er nog één single 'Frisbee' en dan zal de band tijdens de grote afscheidsshow op 21 oktober in het Nijmeegse podium Brebl met geheven hoofd en op feestelijke wijze worden opgeheven. We spraken frontman Sam Cuppen vers uit de studio waar hij de laatste hand legde aan de nieuwe single om eens te vragen hoe en wat.

“Het idee voor de break is deze zomer ergens ontstaan. We kwamen er na de opnames van deze single achter dat de koek wel op was. Na bandrepetities gingen we niet altijd meer met een fijn gevoel naar huis en toen we verder na gingen denken over de toekomst van Thaïti concludeerden we dat we er toch niet allemaal hetzelfde in stonden."

"Pas toen we besloten er een punt achter te zetten, merkten we dat het plezier weer terugkwam, alsof er een last van ons afviel. Als een donkere wolk die over het project hing. Die ontstond door diverse redenen, gebrek aan creatieve input, hoeveel tijd en ambitie iedereen er in wilde stoppen. Niet ieder bandlid bracht nog zijn eigen ingrediënt in de mix. Nu het hoge woord eruit is, waren we de eerste week misschien nog chagrijnig maar de week erna kwam het plezier gelijk weer terug dus het is een goede keuze geweest.”

Thaïti

Helemaal stoppen met muziek is echter ook weer niet de bedoeling. “De support voor elkaars projecten is onderling altijd heel hoog geweest. We staan vooraan bij elkaars shows van andere projecten, dus er is absoluut geen kwaad bloed. Thijn speelt in The Super Soakers, Thomas is druk met zijn filmbedrijf en iemand gaat zelfs auditie voor het Conservatorium doen. Ik ben zelf bezig met Flo met een project genaamd Rocktober waar we de gehele maand oktober elke dag een liedje proberen te schrijven, daar kunnen we nu meer tijd aan besteden."

“Wat ik altijd leuk heb gevonden aan Thaïti is dat we altijd meer probeerde te zijn dan een bandje dat alleen de apparatuur inplugt, een show speelt en de bus weer inlaadt. Als we iets organiseren willen we het ook echt goed aanpakken. In 2017 hebben we in de Merleyn een Halloweenfeest gedaan, inclusief jaren tachtig lasershow en een kostuumwedstrijd. In 2019 hebben we ons eigen festival, Toucan Bay, georganiseerd in Brebl en ook daar enorm uitgepakt."

"Dit jaar doen we dus De Afscheidsborrel die net zoveel aandacht heeft gekregen als al die andere feesten, dus we willen echt met een knal uitgaan. Ik vind het ook echt heel vet dat Gita Buhari komt spelen. Daar hebben Thomas en ik vroeger mee gespeeld bij Altijd Onderweg. Ze heeft echt een fantastische show, supergoede songs en het is echt heel tof dat ze wil komen openen. Ook dat is al de moeite waard om even te komen kijken, ik zou het niet willen missen. We willen niet uitdoven als een kaars maar met één grote vuurwerkshow.”