Aan het einde van een volle tour door Europa en het Verenigd Koninkrijk, speelt De Staat dit weekend in hun thuishaven Nijmegen. De band is klaar voor een hattrick in poppodium Doornroosje. Vrijdag 16 december is het eerste optreden. Weten ze boven zichzelf uit te stijgen?

Personal Trainer

In het voorprogramma staat de Amsterdamse band Personal Trainer, een zevenkoppige formatie, bestaande uit zes mannen en één vrouw. Zij komen hun energieke indierock tentoonstellen. Hun debuutplaat Big Love Blanket is begin vorige maand uitgekomen en dus heeft de band tijd voor een ruim voorprogramma. De bandleden staan stoïcijns op het podium, frontman Willem Smit daargelaten, die op zijn beurt een steeds creatievere positie om te zingen aanneemt. 

Het concert

De Staat + Personal Trainer (voorprogramma)
Vrijdag 16 december 2022, Doornroosje Nijmegen

Personal Trainer

De Staat

Tijd voor de hoofdact. Tik, op het podium kleurt een uitgesneden vierkant blauw. Tik, de ledstrips verkleuren naar geel. Tik, het decorstuk kleurt rood. Het zijn deze primaire kleuren waarin De Staat zich in deze tour hult.

De wisseling van kleuren houdt aan. Sneller en sneller. Het publiek herkent inmiddels het ritme en begint mee te klappen. Totdat bandleden Tim, Jop, Vedran en Rocco het podium oplopen. Even later volgt leadzanger Torre Florim. Hij neemt plaats tussen de nu rode ledstrips. "Look at me!" schreeuwt Torre, het bal is geopend. 

Met de eerdere shows van deze tour is De Staat opgewarmd en dat merk je, ze hebben er zin in en het publiek ook. Torre springt en danst over het podium en wordt ondersteund door sterk spelende bandleden. Zo laat Rocco bij het nieuwste nummer van de band ‘Peace, Love & Profit’ zijn kunsten op de synthesizer zien. En drummer Tim rekt de intro van ‘Paying Attention’ lekker op met wat extra tikken op zijn trommels.

De genoemde lichtshow maakt de gespeelde nummers nog intenser. Zo zijn bij het nummer ‘Numbers Up’ lichteffecten te zien met cijfers die steeds van één tot negen oplopen en terwijl Torre en Rocco dansend ‘Pikachu’ ten gehore brengen, zijn lichteffecten van Pokémonballen te zien. Deze lichteffecten zijn haast de Barbapapa’s, bij elk nummer in een andere vorm gegoten.

De Staat

Hun thuis

Een publieksfavoriet in wording is het nummer ‘Who’s Gonna Be The GOAT?’ Halverwege het nummer stopt de band abrupt met spelen. Tijdens deze pauze is de expressie op het gezicht van Torre groot. Het publiek begint te juichen en te joelen, maar dan begint de frontman te sissen. Tot het moment dat het muisstil is, waarop Torre, direct gevolgd door het volledige publiek, de songtekst hervat. 

Je ziet aan alles dat de mannen zich thuis voelen in hun Nijmegen. Dit blijkt onder meer uit de unieke interactie tussen Torre en het publiek. Zo wordt een boks gegeven aan twee kleine spruiten die op de nek van hun ouders zitten te genieten en wordt middenin een nummer een filmpje met de telefoon van een fan opgenomen. Ook is er ruimte voor komische tussenstukjes die nog meer bewijs leveren voor de ontspannen sfeer. ‘’Als je denkt mag ik dansen? Dan zeg ik bij deze: ja dat mag,’’ zegt Torre. 

Het hoogtepunt van de avond
is uiteraard het nummer ‘Witch Doctor’. Het nummer begint heel plotseling. Het publiek reageert aanvankelijk verrast, maar zingt al snel de songtekst mee. Terwijl Tim van Delft zijn drumstel ongeveer stukslaat en het publiek de welbekende cirkelpit opentrekt, spreidt Torre zijn armen. Hij staat daar als Christus de Verlosser. Alleen staat hij niet op een berg in Rio, maar op het podium in Doornroosje. 

‘’Dankjewel Doornroosje,’’ roept Torre richting het einde van de toegift, ‘’Fijn om hier weer te zijn, heel fijn om hier weer te zijn.’’

De Staat